6 rostlin do ložnice, díky kterým se vyspíte opravdu dorůžova. Bude vám tak báječně, jako už dlouho ne

                   

Ještě nedávno se tradovalo, že rostliny v ložnici nejsou dobrým nápadem. Vždyť přece v noci nám ubírají kyslík a mohou do ovzduší vylučovat i škodlivé látky – nebo ne? Vědci se na toto téma proto zaměřili a jejich zjištění jsou více než překvapivá. Jednu z nejznámějších studií na toto téma vypracoval Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), a to ve spolupráci s asociací ALCA. A jaké rostliny nám tedy doporučují?

Proč mít květiny v ložnici

Málokdo to ví, ale mnoho druhů zcela běžně se vyskytujících pokojových rostlin dokáže čistit vzduch přímo neuvěřitelným způsobem. Do svých listů totiž ukládají mnohé nebezpečné látky, jako je například formaldehyd, xylen a amoniak. Navíc vzduch také zvlhčují a uvolňují do něj éterické látky. Ty pomáhají zvlhčovat sliznice a celkově prospívají našemu zdravotnímu stavu. A po kterých rostlinách sáhnout?

iZdroj fotografie: Pixabay

Aloe vera je jasnou volbou

Aloe pravá (Aloe vera) je známá pro své léčebné účinky. Velmi podobná je jí také aloe stromovitá (Aloe arborescens). Je to sukulentní rostlina, která v běžných pokojových podmínkách dorůstá do výšky 1-1,5 m. Nevadí jí ani řez, takže ji můžete vytvarovat do jakékoliv podoby. A listy všech aloí jsou léčivé, takže je lze použít třeba k ošetření pokožky. A kde ji pěstovat? Naštěstí není v tomto ohledu vůbec náročná.

Nejlépe se jí bude dařit na parapetu nebo alespoň blízko okna. Svými listy efektivně filtruje vzduch, a navíc ho dobře zvlhčuje. Během vegetačního období jí stačí zálivka 1–2krát týdně, v zimě pak ještě o něco méně často. Každých několik týdnů ji pak doporučujeme přihnojit hnojivem pro sukulenty. Ale pozor – nemá ráda průvan a mráz. I ten mírný může její ježaté listy zničit.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Tchýnin jazyk dokáže překvapit

Tchýnin jazyk je i navzdory svému jménu velmi vděčná rostlina. V našich interiérech se nejčastěji pěstují dva druhy – Sansevieria cylindrica a Sansevieria trifasciata. Bude se mu dařit i ve stinných ložnicích a během dne pak produkuje opravdu úctyhodné množství kyslíku. Ke spokojenosti mu stačí mírná zálivka a přesazování každých několik let do většího květináče. Panašované odrůdy mají ovšem o něco raději slunná místa.

Ve stínu své nádherné barvy pomalu ztrácejí. Cítí se nejlépe v teplých místnostech, chladnou pauzu na zimování nepotřebují. A na zálivku můžete na rozdíl od mnoha jiných pokojových rostlin použít i vodu z vodovodu, protože vápník v půdě sansevieře nijak nevadí. V létě ji pak doporučujeme vyživovat hnojivem pro kaktusy. A co jí škodí? Příliš nízká teplota a přebytečná voda v misce, společně totiž způsobují hnilobu kořenového krčku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Dračinec vypadá velmi efektně

Další skvělou rostlinou do ložnice je podle NASA dračinec (Dracaena). U nás se obvykle prodává dekorativně vyhlížející dračinec vroubený (Dracaena marginata), který je na pěstování opravdu nenáročný. Je to zároveň také nejúčinnější „čistička vzduchu“ z tohoto rodu. Jeho pěstování je velmi snadné. Upřednostňuje zejména lehkou půdu a mírnou zálivku. Musíme ho ovšem chránit před přímým slunečním zářením.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Fíkovník přináší do domu štěstí

Pokud si pozorně prohlédneme fíkovník drobnolistý (Ficus benjamina), u nás známý také jako fíkus malolistý, všimneme si zvláštního tvaru jeho listů. Připomínají zdálky tak trochu malé mince, a právě proto je v mnoha kulturách považován za rostlinu štěstí. Fíkus nám v ložnici prospěje především díky své schopnosti absorbovat formaldehyd, takže jej lze velmi efektivně použít i při čištění vzduchu.

Upřednostňuje světlé umístění a opravdu dobře snáší vysoké teploty. Nedaří se mu jen tam, kde ho vystavíte průvanu. A nesnáší čerstvou vodu z kohoutku. Chlad a chlór jeho kořeny rychle likvidují, vodu na zálivku proto nechte alespoň 24 hodin odstát. Po celou vegetační sezónu ho pravidelně hnojte a nezapomeňte ani na přesazování. Správný čas k němu je ve chvíli, kdy kořeny prorostou odtokovými otvory.

iZdroj fotografie: Pixabay

Zelenec rychle roste a prospívá

Zelenec chocholičnatý (Chlorophytum comosum) měly v oblibě už naše babičky. Rychle totiž přirůstá a péče o něj je opravdu nenáročná. Je to tedy ideální pokojová rostlina pro amatéry. Dnes jsou navíc dostupné i dekorativní odrůdy s malebně zbarvenými listy. Skvěle navíc zachytává prach a toxické látky. Jde zejména o formaldehyd, xylen, aceton, amoniak, těžké kovy, benzen a oxid uhelnatý.

Jedna středně velká rostlina (ve stáří asi pěti let) dokáže vyčistit vzduch v místnosti až o velikosti 200 m²! Říká se o něm také, že umí pohlcovat škodlivé elektromagnetické záření, proto ho mnozí lidé umísťují do blízkosti počítače nebo televize. A produkuje rovněž fytoncidy, které se vyznačují antibakteriálními a antivirotickými vlastnostmi.

iZdroj fotografie: Pixabay

Potěší vás i oblíbený potos

Posledním tipem do ložnice je šplhavnice zlatá (Epipremnum aureum), známá u nás také jako potos či scindapsus. V přírodě jde o liánu, v domácnosti se spokojí s jakoukoliv oporou. Také ona zachytává prach a odfiltrovává toxiny. Poroste ve světle i ve stínu, a to třeba jen ve váze s čistou vodou. Můžete ji nechat volně spadat ze skříně nebo ji ovinout okolo vhodné podpory – třeba ve formě drátěného kruhu. Budete překvapeni, jak rychle poroste.

iZdroj fotografie: Pixabay
Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články