Nechcete, aby vám jablka skladovaná ve sklepě brzy shnila? Řiďte se 2 lidovými pravidly

                   

Babí léto pomalu končí a je na čase uskladnit natrhaná jablka, než přijdou první mrazy. Skladování ale není úplně jednoduchou záležitostí a má svá pravidla. Při jejich nedodržení se totiž může stát, že vám jablka shnijí nebo zgumovatí. Vyzkoušejte tyto tipy, které vám zaručí pohodové přečkání zimy vašeho oblíbeného ovoce tak, aby mu zůstala jeho šťavnatost a všechny vitamíny.

Udržujte ve sklepě správnou vlhkost 

Než jablka uskladníte, musíte sklep řádně připravit. Je důležité, aby byl chladný, vzdušný a především čistý. Vhodná je desinfekce metodou síření, kdy se na 1 mpoužije 10 g sirného knotu. Stěny sklepu vybělte vápnem obohaceným o 3 % modré skalice. Roztok této látky můžete aplikovat i na bedýnky, které takto snadno vyčistíte. Pak je nechte pořádně proschnout.  

iZdroj fotografie: Unsplash

Ve sklepě musíte během zimy udržovat teplotu pohybující se okolo 4 °C. Vyvarujte se větrání během mrazivých dnů. Jednou za čas pokropte podlahu vodou, protože jablka potřebují alespoň 85 % relativní vlhkosti. Dejte pozor, abyste nepolili vodou i ovoce. Alternativou pak je položení namočených cihel vedle uskladněných plodů. Důležitá je také dostatečná cirkulace vzduchu, proto pokud chcete bedýnky skládat na sebe, dbejte na dostatečnou mezeru mezi nimi.  

Vyberte jablka vhodná k uskladnění 

Jablka musí být bez jakýchkoli stop hniloby, nepoškozená a se stopkou. Přednost dejte těm menším s tužší slupkou. Je také dáno, že hořké plody vydrží déle než ty sladké. Výbornou volbou jsou odrůdy:  

  • Granny Smith, 
  • Golden delicious, 
  • Melrose, 
  • Bohemia, 
  • Rubín, 
  • Idared.  

Pokládejte je do čistých, vzdušných bedýnek tak, aby jejich stopka byla dole a „bubák“ nahoře. Nevrstvěte je.  

iZdroj fotografie: Unsplash

Pokud chcete, aby si jablka udržela svou vůni i chuť, neskladujte je v jednom sklepě s kořenovou zeleninou a bramborami. Jablka by totiž mohla rychle nasát jejich pach. Vyvarujte se také společného skladování různých odrůd, zejména zimní s letními. Ty vylučují větší množství etylénu, který má za následek nižší trvanlivost ovoce.  

A které odrůdě dáváte přednost vy? Uskladňujete si ji vlastními silami, nebo spoléháte na zásoby v obchodech?

Pokud nemáte možnost jablka uskladnit, můžete z nich vyrobit chutné křížaly! Je to jednodušší, než si myslíte
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články