Cibule je součástí téměř každého jídla, a tak se bez ní v kuchyni nemůžeme obejít. Ten, kdo tento druhy zeleniny už někdy krájel, ale ví, že se nejedná o procházku růžovým sadem. Během krájení se totiž uvolňují do okolí těkavé sirné látky, které způsobují slzení očí. Existuje však jeden trik, který vám krájení usnadní.
Díky mrazáku už nebudete brečet
Nejlepším způsobem, jak zabránit v činnosti sirným látkám obsaženým v cibuli, je její umístění do mrazáku na 10 až 15 minut. Než tak ale učiníte, ujistěte se, že je úplně zralá a suchá. Zmražená zelenina se pak lépe krájí a nespouští slzy. Vy se tak nemusíte bát, že přes ně neuvidíte a omylem si neuseknete prsty. Co se týče chutě a struktury, mražení ji nijak neovlivní. Vaše jídlo bude tedy i tak chutnat skvěle.
Někdy se může stát, že cibule nakrájíte moc a při vaření ji nevyužijete všechnu. Místo toho, abyste tento zbytek vyhodili, ho můžete opět zmrazit. Cibulové plátky tedy zabalte do mikrotenového sáčku, ujistěte se, že v něm není žádný vzduch, a dejte ho do mrazáku. Až je budete chtít použít, nerozmrazujte je, ale ihned je vhoďte na pánev.
Smažit cibuli nebylo nikdy snazší
Zmražená cibule vám pomůže při přípravě lahodných cibulových kroužků. Pro tento jednoduchý recept si nachystejte:
- 0,5 kg cibule,
- 3 vejce,
- 150 g hladké mouky,
- 150 g strouhanky,
- 300 ml oleje (slunečnicového nebo řepkového).
Cibuli dejte na 15 minut do mrazáku, poté ji oloupejte a omyjte. Nakrájejte ji na kolečka o tloušťce 1,5 cm a rozložte je na jednotlivé kroužky. Ty obalte v mouce, vejci, pak opět v mouce a nakonec ve strouhance. Smažte dozlatova a podávejte.
Vyzkoušet můžete také výborný salát z grilované červené cibule a mrkve. Připravte si:
- 2 červená cibule (neloupané),
- 2 mrkve,
- olivový olej,
- citronovou šťávu,
- sůl,
- mletý pepř.
Zmraženou cibuli v celku ogrilujte, oloupejte a nakrájejte na klínky. Poté nahrubo nastrouhejte mrkev a obě přísady promíchejte. Přidejte olivový olej a citronovou šťávu, vše osolte, opepřete a můžete podávat.
Který pokrm připravený z cibule chutná vám?