Jak oživit staré vzpomínky z dětství na Vánoce a znovu uvést v život několik skoro zapomenutých tradic

                   

Čas ubíhá a podoba Vánoc se mění. Zapomínáme na štědrovečerní tradice a čas s rodinou nejčastěji trávíme u televize nad nějakou vánoční pohádkou. Není na tom nic špatného, taková je prostě doba. Pro ty z vás, kterým však chybí ty staré dobré poctivé Vánoce, máme pár nápadů, jak jim vrátit kapku života. I děti určitě ocení nějakou tu tradici a možná, že se jim zalíbí natolik, že se jí už nebudou chtít vzdát.

I drobnost může přinést změnu

Až nastane čas štědrovečerní večeře, můžete ke stolu všechny přivolat zvonečkem. I taková drobnost může atmosféru naplnit magií Vánoc. Koupě smrku nebo jedličky místo plastového stromečku také není na škodu. Můžete navíc koupit stromeček v květináči, který rodině může dělat radost ještě několik let. I ozdoby na stromečku vás mohou přenést do minulosti, stačí, když víte, jaké zvolit.

iZdroj fotografie: Pexels

Nejoblíbenější byly ručně zdobené skleněné baňky vyrobené přímo v Česku. Někteří lidé si je ale nemohli dovolit, nebo zkrátka dávali přednost slaměným, ručně pleteným či vyřezávaným ozdobám. Kdysi dávno se na stromeček dávaly i svíčky, ale kvůli častým nehodám se od tohoto zvyku upustilo a časem je nahradily svíčky na baterie.

Vsadit lze i na trochu zeleně

Dům byl také většinou plný jmelí, které mělo být ideálně darované. Pověsilo se na okna a věřilo se, že obyvatele domu chrání před nemocemi a vším špatným. Vyhledávaly ho také mladé zamilované páry, jelikož se věřilo, že polibek pod jmelím přinese páru rok plný štěstí a lásky.

iZdroj fotografie: Unsplash

Příprava sváteční hostiny

Před začátkem štědrovečerní večeře se dala každému pod talíř rybí šupinka. Měla přinést svému vlastníkovi štěstí a po celý rok se poté nosila v peněžence, aby se mu nerozkutálely peníze. Sváteční jídla byla téměř na každém stole podobná. Základem byla rybí polévka, bramborová kaše a nejčastěji kapr.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Po těchto dvou chodech přišlo na řadu doma pečené cukroví a exotické ovoce v podobě banánů, pomerančů a mandarinek, na které se stály fronty. Věřilo se také, že kdo vydrží celý den nejíst maso do štědrovečerní večeře, uvidí zlaté prasátko. Nikdo také od stolu nesměl odejít, než dojedl poslední člen rodiny.

Tradice po štědrovečerní večeři

Pokud se chcete vrátit v čase o pořádnou řádku let, můžete stromeček zavěsit na strop špičkou dolů a ozdobit ho pouze přírodními ozdobami. Tato tradice už ale mezi ty zachovalé nepatří. Možná je to kvůli tomu, že je trochu obtížná na provedení. Navíc v případě použití živého stromečku (jak je zvykem) by to pravděpodobně znamenalo permanentní nepořádek. Zaměříme se tak na tradice méně invazivní a trochu mladší.

Zvyky vhodné pro každého

Jednou ze známých tradic je rozkrajování jablíčka. Každý člen rodiny rozkrojil podélně jablíčko a když byla uprostřed hvězdička, znamenalo to, že bude celý rok zdravý. V případě, že se místo hvězdičky objevil křížek nebo bylo jablíčko červivé, znamenalo to, že dotyčný bude nemocný nebo nešťastný.

iZdroj fotografie: Unsplash

Častou tradicí bylo také lití olova. Tento zvyk spočíval v tom, že každý si na lžíci rozehřál trochu olova a poté ho vlil do studené vody. Tvar, v jakém olovo ve vodě ztvrdlo, měl předvídat jeho budoucnost. Někteří lidé tento tvar ještě dávali před svíčky a ze stínů, které útvar vrhal, se snažili zjistit něco víc.

Jak přispět k oživení vzpomínek

Na přivolání šťastných vzpomínek a vytvoření dalších není nic obtížného. Místo toho, aby se rodina po večeři či jiných aktivitách vrhla na dárky a poté zase k televizi, je možné sednout k hudebnímu nástroji a zazpívat si koledu. Možná to zní trochu hloupě, ale může se z toho stát krásný zvyk, který si vaše rodina uchová.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud zrovna právě nejste na zpívání, existuje velmi originální způsob, jak naplnit dům hudbou. Gramofon, pokud nějaký vlastníte, se může stát vstupenkou ke starým krásným dobám, kdy si lidé pouštěli vánoční písně na něm. Nemusíte u poslechu vůbec sedět a místo toho naučit vnoučata, jak se tančilo za vašich let.

Jak trávíte vánoční svátky vy? Dodržujete nějaké tradice nebo zvyky?

Ukázka některých Vánočních zvyků v praxi
Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články