Nejlepší linecké cukroví si žádá malý retro trik. Udělejte ho na poslední chvíli tak, jak ho dělávaly naše babičky

                   

Jen málokteré cukroví je na našich svátečních tabulích tak oblíbené jako právě linecké. A to i přes to, že není tak úplně české (jak už název napovídá, pochází z rakouského Lince). Existuje několik verzí toho, jak se v našich Vánocích objevilo, nakonec na tom ale nezáleží. Aby bylo opravdu dokonale křehké a vláčné, vyplatí se seznámit s několika základními triky při jeho přípravě. Od poměru surovin až po postup při zpracování.

Nejlepší těsto na linecké cukroví

Potřebný poměr ingrediencí si zvládne zapamatovat každý, kdo vládne násobilkou končící u čísla sedm. Je totiž takovýto:

  • hladká mouka 210 g
  • máslo 140 g
  • cukr moučka 70 g

Samozřejmě sem patří ještě další ingredience. Obvykle se doporučuje 1 středně velký žloutek, 1 sáček vanilkového cukru a citronová šťáva nebo kůra. Ovšem ať už toto cukroví vylepšíte jakkoli, základní poměr musí zůstat stejný.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

A na co si dát pozor při výběru ingrediencí? Mouku vybírejte té nejvyšší kvality a před použitím ji ještě prosejte. I když se původně tento postup doporučoval především kvůli tomu, aby se z ní odstranily hrudky a případní škůdci, dnes by se měl zachovávat také – a to kvůli provzdušnění. Máslo musí být vždy máslem a ne žádnou margarínovou náhražkou. A pokud jde o vejce nebo citrony, opět lze doporučit nejvyšší kvalitu.

Změklé máslo je u cukroví chybou

Kuchyňské práce si rádi usnadňujeme na nejvyšší možnou míru. Je to logické a jen málokdy to vadí, ovšem linecké cukroví představuje onu pověstnou výjimku potvrzující pravidlo. Pokud totiž před jeho přípravou necháme máslo změknout, aby se nám s ním lépe pracovalo, přijdeme o křehkou strukturu těsta. To je pravda, která byla našim babičkám dobře známá, ale na kterou jsme my už zapomněli.

iZdroj fotografie: Pixabay

Máslo proto až do doby, než ho budeme potřebovat, uchováváme v lednici. A následně ho do těsta spíše vkrajujeme než zapracováváme rukou. I tak mu totiž dodáváme teplo, díky kterému měkne. Ruce použijeme až na finální propracování těsta, a to na co nejkratší dobu. Pokud máme k dispozici robota, můžeme těsto zpracovat v něm a finální dohotovení udělat na válu. Není to tak pracné, jak to vypadá, a za tu autentickou chuť to stojí.

Místo hladké mouky použijte mandlovou

I když jsme zvyklí těsta na vánoční cukroví připravovat z té nejjemnější hladké mouky, původní recept na linecké těsto počítá s něčím jiným. Onou tajnou ingrediencí je opravdu jemně namletá mandlová mouka. Je přirozeně sladká, takže těsto dostane docela jinou, ovšem o to příjemnější chuť. Tedy pokud se budete držet receptury právě z rakouského lince. Mimochodem – linecké cukroví jako takové tu neznají.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Ovšem pochází odtud právě linecké těsto, které se pro jeho přípravu používá. Jeho historie sahá až do 17. století. Recept na koláčové těsto si tehdy do své kuchařky zaznamenala Anna Margarita Sagramosa aus Krain a dnes její rukopis najdeme v knihovně opatství Admont (samozřejmě v Rakousku). Z těsta se připravoval oblíbený mřížkový koláč plněný marmeládou (to mají mimochodem s lineckým cukrovím společné).

Patří těsto do lednice nebo ne

Řada kuchařek říká, že bychom jakékoli těsto na cukroví měli nechat po zpracování odpočinout v lednici. Je totiž důležité, aby se lepek v mouce dobře rozložil a následně zafungoval jako pojivo, díky kterému se těsto bude méně drolit. Ovšem u některých receptů to spíše neplatí (typicky pro ořechové rohlíčky). To linecké však do lednice patří. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v chladu. Ovšem v lednici vydrží bez potíží i 48 hodin.

iZdroj fotografie: Depositphotos

A mnohdy i déle, to bychom však už kvůli správné struktuře těsta spíše nedoporučovali. A pokud to těsta použijete mandlovou mouku, pak ho do lednice dávat nemusíte. Jestliže se však rozhodnete mandlemi nahradit byť jen část mouky, pak do chladu před samotným vykrajováním naopak patří. A vždy ho do lednice ukládejte již kompletně hotové, zapomeňte na to, že byste do těsta později ještě přimíchávali kupříkladu citronovou kůru nebo šťávu. Nefungovalo by to.

Tipy pro přípravu lineckého těsta

Vraťme se ale ještě na chvíli k ingrediencím. Cukr používejte vždy vanilkový nikoli vanilinový. I když na první přivonění jsou oba téměř identické, měli byste vědět, že v prvním případě je v cukru obsažen semeník exotické orchideje a v tom druhém ropný derivát. Zeptejte se sami sebe, co byste ve svém jídle viděli raději. Navíc vanilinové aroma vyprchává mnohem rychleji než pravá vanilka, takže by vám cukroví mohlo přestat vonět ještě během svátků.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Těsto vyvalujte tenké – nanejvýš 2-3 mm, více opravdu není třeba. Zhruba u poloviny kousků pak nezapomeňte vykrojit střed. Ovšem vzhledem k tomu, že tyto části bývají křehčí, doporučujeme si jich připravit o něco více. Troubu stačí rozpálit na 180 °C a cukroví uvnitř pečlivě pozorovat. Leckdy stačí i 5 minut k tomu, aby začalo růžovět (vše závisí na výkonu vaší trouby). Tehdy ho vyndejte ven a máte hotovo.

Finální přípravy cukroví nepodceňte

Jakmile máte upečeno, je na čase cukroví promazat marmeládou (samozřejmě až po úplném vychladnutí). Není třeba to dělat hned, klidě si může pobýt i pár dní v krabici na chladném místě, pokud právě teď nemáte na přípravu čas. Marmeládu použijte rybízovou anebo takovou, jakou máte rádi (perfektní je také jahodová). Nemusíte ji roztírat až do krajů. Jakmile přimáčknete horní část cukroví, sama se do nich dostane.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Vrstvu dělejte spíše silnější, aby marmeládové očko vystoupilo středem a cukroví také nebylo suché. Linecké cukroví ukládejte do krabic nebo plechových dóz vyložených ubrousky, pečicím papírem, alobalem a pod. Každou řadu pocukrujte a uložte na ni další a průběžně vše prokládejte zvoleným materiálem. Znovu se vyplatí cukroví moučkovým cukrem pocukrovat těsně před servírováním. Bude vypadat neodolatelně.

A jaké triky pro přípravu vánočního cukroví máte v rodině vy?

A jak pečou linecké cukroví známí cukráři? Nejlepší linecké cukroví podle své babičky upekl cukrář Josef Maršálek
Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články