Socialistické šlehače jsou dodnes výjimečné touhle kultovní funkcí. Poradíme, jak jejich schopnosti využít na maximum

                   

Staré spotřebiče byly vyráběny tak, aby vydržely, zatímco u těch nových je to přesně naopak – ano, řada z nás tuto myšlenku stále uznává. A proto si přístrojů od našich babiček ceníme mnohem více, než by si podle mnohých zasloužily. Proto stále ještě existují šikovní kutilové, kteří opraví i opravdu prastarý spotřebič tak, že bude zase fungovat jako nový. A doporučit to můžeme zejména u starých šlehačů.

Utáhnou to, co jiné ne

Dost možná si vybavujete, že když vaše maminka nebo babička šlehač zapnula, měla za pár minut hotovou dokonalou šlehačku. Nádherně nadýchanou a krémovou přesně tak akorát. Ovšem dnešním kuchyňským pomocníkům to mnohdy trvá násobně déle. Důležitý je totiž výkon, který nabízejí. Zatímco staré šlehače dokázaly do těsta nebo smetany vehnat velké množství vzduchu, ty nové to už neumí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Hodí se nejenom na šlehačku

A právě této vlastnosti můžete pro jednou skvěle využít. Rádi byste si připravili opravdu nadýchaný a lahodný dezert, který bude hotový doslova za pár minut? Využije schopností svého šlehače a svěřte mu opravdu náročný úkol. Ovšem s naším receptem se vám tato výzva vždy podaří a strávníci budou dozajista spokojeni. Podívejte se, co budete potřebovat na běžnou porci pro 4 osoby.

Recept na tvarohový koláč

  • 1 kg tvarohu
  • 4 vejce
  • 1 kostka másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 4 polévkové lžíce bramborového škrobu
  • 3 kapky vanilkové esence
iZdroj fotografie: Pexels

Na vaření se přichystejte předem a všechny ingredience půl hodiny před přípravou koláče nechte ohřát na kuchyňské lince. Je důležité, aby měly pokojovou teplotu, protože jinak vám těsto spadne a neupeče se rovnoměrně. Máslo předem rozpusťte a nechte ho vychladnout, dokud ho nebudete chtít použít.

Na postupu pečení záleží

Všechny ingredience vložte do mísy a ušlehejte. Bude to trvat jen několik minut. A jak poznat, že jste v tom správném bodě? Těsto musí mít pudinkovou konzistenci a nesmí v něm být žádné hrudky. Tento koláč přelijte do plechu vyloženého pečicím papírem a pečte při teplotě 190 °C. Bude vám stačit 20 minut. Ale pozor, během pečení troubu neotevírejte, aby těsto nespadlo.

iZdroj fotografie: Pixabay

Poté snižte teplotu na 150 °C a pečte ještě 30 minut. A nakonec snižte teplotu na stupnici na 120 °C a ještě poslední půl hodinu pečte. Opravdu se to vyplatí, koláč bude nádherně nadýchaný a opravdu chutný. Hotový koláč nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte.

Máte doma také starý šlehač po babičce nebo dáváte přednost moderním výrobkům?

Nemáte chuť na tvarohový koláč? Vyzkoušejte fantastický cheesecake, který si zamiluje každý
Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články