Pěstitelka radí metody zaručující bohaté kvetení vánočního kaktusu až několik let

                   

Zakoupili jste si vánoční kaktus a chtěli byste, aby vám na svátky krásně vykvetl? Pak vám přinášíme několik pěstitelských rad, které vám k tomu dopomohou. Poté se můžete těšit z pestrobarevných okouzlujících kvítků, které vánoční atmosféru doladí.

Pěstování vánočního kaktusu v praxi

Vánoční kaktus není nijak náročná na péči, avšak je potřeba se řídit určitými zákonitostmi:

  • Rostlině dopřejte dostatek světla, ale neumisťujte ji na přímé sluneční světlo. To by ji mohlo výrazně uškodit.
  • Teplotu v místnosti udržujte kolem 15 stupňů Celsia. Teplejší prostředí není vhodné, proto květinu raději dejte tam, kde je spíš chladněji (například předsíň).
  • V letních měsících dejte vánoční kaktus na balkón nebo terasu, vzduch rostlině prospěje. Také nezapomeňte na pravidelnou zálivku.
  • Pakliže pěstujete kaktus v interiéru, kde je sušší vzduch, je potřeba jej zvlhčit.
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Další metody, které mohou urychlit kvetení

Pro vánoční kaktus vyberte jedno místo a pak jej nepřemisťujte. Choulostivý je především v období květu, kdy byste s ním neměli ani otáčet. Pak by se mohla tvorba květ zcela zastavit. Hnojit se doporučuje rostlinu jen v letních a jarních měsících. Na podzim dopřejte květině odpočinek. Hnojení tedy ukončete ideálně v září. Pakliže zaznamenáte suché lístky či větvičky, nikdy je neodstraňujte nůžkami. Zkrátka je jen ulomte rukou.

Kaktus je mimo jiné vhodné přesazovat koncem února, kdy jeho kvetení končí. Až rostlina přestane kvést, zálivku snižte na úplné minimum a umístěte ji na tmavé místo do konce března. Na počátku dubna, kdy začíná vegetační období, můžete vánoční kaktus opět postavit na obvyklé místo.

iZdroj fotografie: Freepik.com

Doporučení na závěr

Mladé rostlinky, které jsou staré do pěti let, je možné přesazovat jednou ročně. Ty starší lze přemístit do jiného květináče jednou za pět let. Květináč používejte široký a mělký. Třetina by měla být vyplněna drenážní půdou a zbytek tvoří klasická půda smíchaná s hrubším pískem. Také vybírejte květináče, které mají odtokový otvor na spodní straně, aby se v nádobě nekumulovala tekutina.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Rostlinu zalévejte nejlépe vodou dešťovou případně odstátou. Když dodržíte všechny výše zmíněné rady, dozajista se dočkáte úžasných kvítků přímo ve sváteční dny. Rostlinka tak dostojí svému názvu a skutečně se stane vánočním kaktusem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články