Asi většina lidí se už setkala se situací, kdy po upečení nějakého pokrmu v troubě zůstal plech plný připečených zbytků jídla, které téměř nebylo možné odstranit. Hospodyňky vymyslely spoustu účinných způsobů, jak se takových nečistot zbavit. Postup s mincí funguje zejména na zapečenou mastnotu, která se jinak odstraňuje jen velmi obtížně. Připravte se však na jeho časovou náročnost.
Čištění plechu obyčejnou mincí
Tento trik na vyčištění plechu je velmi snadný na provedení. Jediná pomůcka, kterou k němu budete potřebovat, je totiž obyčejná mince. Ač se tento postup může zdát díky absenci čisticího prostředku a vody neuskutečnitelný, opravdu funguje. Pravděpodobně však budete pro jeho dokončení potřebovat opravdu pevnou vůli. A jak tedy na to?
Vezměte minci a její hranou se snažte za pomoci krátkých tahů postupně seškrabávat nečistoty z plechu. Tato metoda bude s velkou pravděpodobností časově velmi náročná, připravte se proto, že touto činností můžete strávit i několik hodin. Z nečistot se navíc třením vytvoří kousky, takže je třeba počítat s tím, že při zkoušení tohoto tipu budete uklízet poměrně hodně mastnotou nasáklých hrudek.
Finální dočištění mastného plechu
Na konci celého procesu však zůstane dokonale čistý plech, který bude vypadat jako právě zakoupený. Ty nejmenší nečistoty pak ještě dočistěte jedlou sodou. Stačí ji na plech vysypat a poté ho vytřít papírovou utěrkou. Nakonec už plech jen opláchněte, osušte a můžete ho opět používat.
Povrch plechu se může nezvratně poškodit
Asi jste si stihli povšimnout, že tento trik disponuje mnoha nevýhodami, které jsou zmíněny výše. V případě, že jste však rozhodnuti ho vyzkoušet i tak, vyvarujte se jeho aplikování na nerezovém povrchu. Ten by se totiž mohl třením mince vážně poškrábat a hrozí, že by už nemusel být znovu použitelný.
Jakým způsobem čistíte připečené zbytky jídla vy?