Jak se rychle přenést přes smrt milovaného domácího mazlíčka? Zapamatujte si těchto 9 kroků od psychologa

                   

Lidé si pořizují domácí zvířat a především proto, aby jim dělala radost a rozptylovala je v okamžicích, kdy jim chybí lidská společnost. O to horší to však pro jejich majitele bývá ve chvíli, kdy se oblíbení psí nebo kočičí přátelé odeberou na onen svět. Co tedy dělat, abyste si obdobím smutku prošli s co nejmenšími následky?

Dopřejte si dostatek času

Je zcela přirozené truchlit ve chvíli, kdy se musíte rozloučit se svým milovaným psím nebo kočičím mazlíčkem. A je důležité vědět, že toto truchlení není nijak omezeno. Nenechte se zviklat názory některých lidí, kteří vám budou říkat, že měsíc smutku bohatě stačí a poté je dobré si pořídit další zvíře. Naslouchejte sami sobě a nedejte na rady okolí.

Nebojte se o smrti mluvit

Sdílená ztráta je vždy snáze snesitelná než truchlení někde v soukromí. Pokud tedy cítíte, že potřebujete o této intimní záležitosti se svým okolím mluvit, udělejte to. A to třeba i s odstupem. Můžete se klidně na dva měsíce uzavřít do sebe a teprve poté se otevřít svým přátelům. Pokud jsou opravdoví, pochopí to.

I zvířata zažívají smutek

Jen zřídkakdy míváme doma jen jednoho domácího mazlíčka. Ba právě naopak – zejména starší lidé mívají psů nebo koček více. A pokud jeden člen takovéto smečky zemře, mohou i ostatní zvířata pociťovat smutek. Bedlivě je tedy pozorujte a pokud u nich zpozorujete neadekvátní reakce (například odmítání potravy), poraďte se pro jistotu s veterinářem.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak komunikovat s dětmi

Pokud se procesu truchlení účastní i malé děti, je celá situace vždy o něco problematičtější. Snažte se proto s dětmi mluvit adekvátně jejich věku – rozhodně před nimi nic nezamlčujte. Děti stejně instinktivně poznají, že se něco děje, a o to intenzivněji pak mohou takový smutek prožívat. Přitom je to zcela zbytečné.

Pohřběte svého mazlíčka

To nejhorší, co můžete v této situaci udělat, je nechat mrtvého psa nebo kočku u veterináře a odjet domů. Pokud zvíře nepohřbíte nebo nenecháte zpopelnit, nikdy jeho úmrtí zcela nezpracujete. Není nutné chodit navštěvovat jeho hrob. Ale nějaký předěl mezi životem a smrtí by zkrátka a dobře následovat měl.

Pohřeb na zahradě nebo na hřbitově

Pokud chcete svého mazlíčka pohřbít standardním způsobem, budete s tím mít na zahradě nejspíš problém kvůli spodní vodě a podobným faktorům. Mnohem lepším řešením proto bude použití hřbitova pro domácí mazlíčky. Těch existuje v republice už několik. S uložením popela obvykle nebývají takové potíže.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Uchovejte si vzpomínky

Lidská paměť je nedokonalá, takže pokud si chcete obrázek svého mazlíčka uchovat takříkajíc v co nejlepší formě, utvořte si vzpomínkový kufřík nebo cokoliv jiného. Uchovejte si nejenom jeho fotografie, ale například i oblíbené hračky, kousek kožešiny nebo třeba otisk tlapky, pokud jste ho ještě za života stihli pořídit.

Nežádoucích vzpomínek se zbavte

S procesem truchlení vám může pomoci i vyčištění domova. Jakmile to půjde, vyneste všechno, co vám vašeho mazlíčka připomíná, někam pryč. Není důvod, abyste neustále zakopávali o nepoužívaný psí pelíšek anebo si vybavili bolestivou vzpomínku pokaždé, když na vaně zavadíte pohledem o zvířecí kosmetiku

Nebojte se terapie

A pokud přece jen cítíte, že vás ztráta zvířecího parťáka zasáhla více, než jste schopni zvládnout, nebojte se sáhnout po odborné pomoci. Často vám i jedno jediné sezení s terapeutem pomůže získat v životě nový směr. A kdo ví, možná se ve vaší domácnosti už brzy objeví nový zvířecí kamarád. Takový lék totiž bývá na truchlení ze všeho nejlepší.

Jak jste řešili bolest ze ztráty domácího mazlíčka vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články