Skladování cibule na zimu není nijak zvláště obtížné. Stačí si pomoci několika šikovnými triky a zvládnete to i v paneláku.
Mezi nejoblíbenější druhy pěstované zeleniny patří rozhodně cibule kuchyňská (Allium cepa). Botanicky ji řadíme do čeledi liliovitých, ovšem rozhodně není na pěstování tak náročná jako právě třeba okrasné lilie. Pyšnit se může skvělou chutí, ale i řadou nutričně hodnotných živin. Jde především o vitamín C, fosfor, vápník, síru, selen, zinek a siličnaté látky, díky nimž nabídne i cenné antibakteriální účinky. A jak ji správně skladovat?
Skladování začíná už při sběru
Pro začátek si pamatujte, že prvním krokem úspěšného skladování je dobře provedený sběr. Pokud totiž cibuli seberete pozdě nebo naopak brzy, případně ji špatně prosušíte, pak vám ve skvělém stavu do příštího roku rozhodně nevydrží. A na co si tedy dát pozor? Dívejte se na její nať – jakmile začne poléhat a usychat, pak jde o jasný signál k tomu, že je cibuli na čase sbírat. Nejméně dva týdny předtím ji ovšem nezalévejte, aby nezačala zahnívat.
Cibuli je vhodné sbírat během slunného a teplého dne. Určitě si nevybírejte deštivé a vlhké počasí. A co si počít ve chvíli, kdy je léto vlhké a cibule nechce dozrávat? Pak ji někteří zahrádkáři doporučují jemně podrýt – musíte však být opatrní a nikdy nepřerušit kořenový systém zcela. Jinak se cibule ve vývoji naopak zastaví, a to byste zcela jistě nechtěli. Cibuli poté dobře prosušte na chráněném a dobře větraném místě.
Odrůdy cibule vhodné pro skladování
Nejznámější cibulí pěstovanou na našich zahradách je rozhodně cibule kuchyňská (Allium cepa), ta je ovšem dostupná v mnoha odrůdách. Musíte tedy vědět, jakou cibuli na záhonku pěstujete. Mezi nejoblíbenější odrůdy cibule vhodné pro skladování patří:
- Schoderleer
- Uniko F1
- Jarní Všetana
- Amfora F
- Dagmar
- Red Baron
- Tosca
- Lusy
- Wellina
- Grenada
- Triummf F1
- Holandská krvavě rudá
- Karmen
- Tosca
- Augusta
- Hiberna
- Bolero F1
- Alice
Naopak pokud pěstujete například jemnější cibuli šalotku alias lidově množilku (Allium cepa var. aggregatum) nebo například cibuli sibiřskou (Allium fistulosum) či cibuli poschoďovou (Allium × proliferum), pak byste měli vědět, že tyto druhy se uskladňují jen velmi špatně. A totéž platí i pro odrůdy klasické cibule, jako je například Sladká Walla Walla, Globo či Blanco Duro. Všeobecně platí, že pro uskladnění se hodí odrůdy štiplavější.
Triky pro uskladnění cibule
Pro začátek identifikujte všechny „škůdce“, kteří mohou urychlit klíčení cibule. Jde o plodiny, s nimiž ji bohužel často skladujeme, jako například brambory, česnek apod. Produkují totiž plyn ethylen, který klíčení cibule urychluje. A totéž samozřejmě platí pro všechny druhy ovoce – cibuli proto nikdy neskladujte s jinými plody zahrádky, ale vyhraďte jí samostatný a dobře větraný prostor.
Do vlhkých sklepů se hodí také papír. Jednoduše zabalte každou hlavičku do papíru nebo svou úrodu uskladněte po menších částech v papírových sáčcích nebo přinejhorším v papírové bedně. Nikdy však na sebe nedávejte více než dvě vrstvy cibule. Pokud papír nemáte, mohla by se vám hodit síťovka nebo jednoduše pytel ze síťoviny, zavěšený na stinném a chladném místě. Nikdy však cibuli neskladujte v chladničce ani v igelitových sáčcích.