Sklep, spíž nebo lednice? Většina Čechů skladuje brambory na místě, kde nemají co dělat. Nevědomky tak ničí jejich chuť a také trvanlivost

Aby mohly být brambory dlouhodobě skladovány, je nutné pro ně vytvořit vhodné podmínky. To znamená jim dopřát především vhodnou teplotu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Je možné mít brambory v lednici? Vypadá to jako absurdní otázka, přesto začíná v posledních měsících nabývat na významu. Při běžné pokojové teplotě se totiž může tato zelenina rychle zkazit a v době, kdy ceny potravin rostou, se řada lidí snaží přijít na různá alternativní řešení. A jak jsou na tom tedy brambory?

Je možné skladovat brambory v lednici?

Zkušení zahrádkáři asi vědí, že ne všechna zelenina by se měla skladovat v úplném chladu. Jde například o cibuli, česnek a samozřejmě také o brambory. Chlad vám samozřejmě umožňuje zachovat zeleninu čerstvou a uchovat v ní všechny potřebné živiny, ale někdy také škodí. Právě proto není chladnička právě tím nejlepším prostředím pro uchovávání zeleniny. Výjimkou jsou pouze uvařené brambory. Ty se běžně uchovávají v lednici, ovšem nemělo by to být dlouho.

Obvykle by se měly sníst do dvou dnů. Syrové brambory takovou péči rozhodně nepotřebují. Pokud jste si je přinesli domů například z obchodu a hodláte je přibližně do týdne použít, pak žádné speciální ohledy při skladování nepotřebují – nic zlého se s nimi nestane. Pokud je však chcete uchovávat déle, určitě zapomeňte na to, že by to mohlo jít v lednici. Ovšem ani spižírna, kde se teploty mohou pohybovat pod bodem mrazu, není vhodná. A proč?

Problémy dělá hlavně škrob

Jednou z hlavních výživových složek brambor je škrob. Kromě něj však lilek brambor, přezdívaný též brambor obecný či brambor hlíznatý (Solanum tuberosum) z čeledi lilkovité (Solanaceae), obsahuje i mnoho dalších minerálních látek a vitamínů. Z minerálních látek je to především sodík, vápník, hořčík, draslík, železo (dále také Zn, Cu, Mn, P, I, Ni,) a z vitamínů pak lze určitě jmenovat vitamín C a vitamíny skupiny B (thiamin, niacin, riboflavin).

iZdroj fotografie: Depositphotos

Bohužel právě zmíněný škrob v hlízách se při nízkých teplotách mění na cukr. To dodává produktu sladkou chuť, což ovšem není ten jediný problém. I když si říkáte, že sladká chuť brambor nevadí, větším problémem je akrylamid. Ten ze z tohoto typu cukrů vytváří při vysokých teplotách (obvykle při smažení). A pokud ho přijímáte často, může působit rakovinotvorně.

Co byste ještě měli vědět o bramborách

Často tuto zeleninu uchováváme v mikrotenových sáčcích, to je však špatně. Brambory potřebují dýchat, jinak začnou hnít. Mnohem lépe jim bude například v papírovém boxu, ovšem před jejich vložením do krabice je třeba všechny hlízy nejprve roztřídit a usušit.

Pamatujte si také, že rané odrůdy nelze skladovat až do zimy. Nejsou totiž určeny k dlouhodobému uchovávání, takže se rychle kazí. Brambory je také možné skladovat s řepou. Řepa absorbuje přebytečnou vlhkost, což zpomalí výskyt a růst klíčků a zabrání hnilobě.

Jak mají být správně potraviny uloženy v lednici? Co kam dát? A co do lednice nepatří? Co tam nedávat? Naučte se to

Kde skladujete sklizené nebo zakoupené brambory vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články