Sbohem všem pesticidům a škodlivým látkám na ovoci: Klíčem k jejich odstranění spočívá v 5 přírodních způsobech omytí plodů

Existují přírodní způsoby, které vám pomohou vypořádat se s pesticidy na ovoci a zelenině. Stačí je správným způsobem omýt.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Omývání ovoce jen obyčejnou vodou není příliš účinné. Zbavíte ho sice povrchových nečistot, ale ty, které se už stihly takříkajíc zažrat do slupky, na nich pořád zůstanou. Jde především o nejrůznější pesticidy a další chemické látky. Pokud je ovšem nechcete konzumovat, existuje opravdu snadná pomoc. Vybrat si můžete celkem z pěti přírodních pomocníků, kteří vám pomohou zkrotit chemikálie na ovoci a zelenině.

Jedlá soda na ovoce

Omývání ovoce a zeleniny roztokem obyčejné jedlé sody umožňuje nejúčinněji odstranit pesticidy z povrchu ovoce. Najdete je tam i ve chvíli, kdy si v obchodě koupíte dokonale čistá a nablýskaná jablíčka nebo třeba hrušky. Řada velkých producentů totiž ovoce pouze omyje, aby je zbavili nečistot, ale na odplavení chemikálií už jen samotná voda nestačí. A jak k tomuto účelu použít jedlou sodu? Jednoduše.

Jedlou sodu promíchejte ve vodě v poměru 1 polévková lžíce sody na 1,5 litru vody. Vložte ovoce nebo zeleninu do hluboké mísy, umyvadla nebo hrnce a zalijte ho tímto roztokem. Počkejte 12 minut, sceďte a opláchněte produkty čistou vodou. Nyní jsou vhodné ke konzumaci.

Proč mýt zeleninu mírně osolenou vodou

Lékař doporučují vždy omývat zeleninu a ovoce koupené v obchodě, abyste se zbavili bakterií a dalších nepříjemností. K tomu však obvykle nestačí jen omýt zakoupené produkty pod tekoucí vodou – mnohem lepší je přidat do litru vody lžičku soli a ovoce a zeleninu do roztoku na chvíli namočit. Sůl pomůže zabít choroboplodné zárodky a částečně odplaví také pesticidy.

iZdroj fotografie: Freepik

Bílý ocet na mytí ovoce

Ovoce a zeleninu byste naopak nikdy neměli mýt prostředkem na nádobí nebo mýdlem, a to zejména tím toaletním. Zůstanou na nich částečky mycího prostředku, které nelze příliš dobře smýt – budou vás tedy obtěžovat svou chutí. Pokud spěcháte, postříkejte produkty bílým octem a počkejte dvě minuty. Poté je nutné ovoce a zeleninu omýt pod silným proudem tekoucí vody.

Jedlá soda a citron

Pokud chcete mít skutečnou jistotu, přidejte do prvního receptu ještě pár kapek citronu. Dobu působení je pak možné i o několik minut zkrátit. Nakonec co nejvíce očistěte plody třeba kartáčkem a ještě odstraňte slupku. Tak budete mít skutečnou jistotu, že žádné pesticidy nezkonzumujete. Právě pod slupkou jich totiž bývá nejvíce.

Roztok z obyčejného octa

Posledním jednoduchým způsobem je použití octa nikoli v rozprašovači, ale v roztoku. Na jeden litr vody budete potřebovat 2 lžičky jakéhokoliv octa. Ovoce a zeleninu ošetříte jejich ponořením asi na 15 minut do roztoku, poté je třeba omýt vše pod tekoucí vodou. Pokud trpíte alergiemi, nebude od věci namočit dovezenou zeleninu a ovoce na hodinu do studené vody a teprve poté ji vykoupat v octě. Může se tak vyplavit řada nežádoucích látek.

Jaké způsoby omývaní ovoce a zeleniny používáte vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články