Pokud chcete uskladnit brambory správně, musíte to udělat tak, aby vám opravdu dlouho vydržely. Existuje na to jednoduchý trik.
Brambory je třeba uskladnit správně. Pokud to neuděláte, bude je ohrožovat hniloba a další nepříjemné potíže. Může vám s tím pomoci celá řada pomocníků. Skvělé mohou být například docela obyčejné citrony – stačí koupit ty nejlevnější ze supermarketu.
Jak použít citrony při uskladnění brambor
Citrony mají zvláštní schopnost – vylučují totiž fytoncidy, které dokážou likvidovat patogenní mikroorganismy. Na jednu bednu brambor stačí dva menší citrony (klidně takové, které se vám ve spíži už scvrkly a nevypadají nijak vábně). Ochrání je až do doby, než je budete potřebovat.
Jak zabránit sládnutí brambor
Pokud jsou brambory skladovány delší dobu při teplotách od 0 do plus 9 nebo jsou dokonce vystaveny mrazům, může se jejich chuť se začít měnit. To vše kvůli škrobu, kterého je v této zelenině přibližně 20 %. Bramborový škrob se skládá z velkého počtu molekul glukózy spojených v jednom řetězci, a právě to mu dává onu nechvalnou „schopnost“ sládnutí.
Při vystavení škrobu nízké teplotě se část rozloží a vznikne sacharóza, a proto brambory zesládnou. Postupně se tak u takových brambor mění nejen chuťové vlastnosti, ale i vzhled a rovněž se zhoršují i jejich další vlastnosti. Rychleji se proto kazí.
Jak jíst sladké brambory
Ne každý má rád mrazem zesládlé brambory, ale to neznamená, že je nemůžete jíst, protože pod vlivem nízkých teplot nevznikají toxické látky. Sladkou chuť je ovšem možné z brambor dostat. K vaření stačí přidat některé druhy koření nebo ocet. Stačí přidat jednu polévkovou lžíci.
Je možné zmrzlé brambory použít k výsadbě?
A jak poznat, zda jsou brambory v pořádku? Jednoduše je vyneste ze sklepa a uchovávejte několik dní na teplém místě. Pokud jsou zmrzlé, a tudíž k výsadbě nevhodné, budou mít na řezu růžovou barvu, změknou a velmi rychle se zkazí. Během vystavení mrazu se totiž v bramborách tvoří malé ledové krystalky, které brambory doslova roztrhají zevnitř. V tomto případě nejsou vhodné pro výsadbu.
Ale mírně zmrzlé brambory, které podobné známky poškození nevykazují, lze zasadit do půdy zcela bez obav. Jejich výnos navíc neklesá, ale zůstává na stále stejné úrovni.
Jak skladovat brambory, aby nezmrzly
A jak tedy zajistit, aby se bramborám během uskladnění nic nestalo? Místo, kde se brambory skladují, musí být především důkladně izolované a dobře větrané. Vlhkost vzduchu by měla být alespoň 85 procent a teplota v místnosti určené pro skladování brambor by se měla pohybovat kolem 3 až 4 stupňů.
Brambory je možné skladovat pouze v bednách nebo pytlích, které umožňují dostatečný pohybu vzduchu a dodávají uskladněným bramborám dostatek kyslíku. Horní část může být pokryta libovolnou izolací, která zabrání zamrzání. Může jít například o deku, jutový pytel apod. Teplota v místě skladování by se také nikdy neměla měnit, aby brambory nezačaly klíčit.