K prodloužení trvanlivosti mrkve stačí pár jednoduchých kroků. V první řadě musíte vědět, kam a jak ji správně uložit.
Velkou výhodou mrkve je fakt, že se na našich záhoncích zcela běžně pěstuje, protože jde o původní středoevropskou plodinu (byť vyšlechtěnou). To mimo jiné znamená to, že nevyžaduje použití velkého množství chemických pesticidů a není příliš náročná na skladování. Navíc v ní lze nalézt množství užitečných látek, jako je například betakaroten (vitamín A), , vitamín C, riboflavin, niacin, vitamín B6, kyselina listová, vitamín E, vitamín K, vápník, hořčík, zinek a fosfor.
Jak skladovat mrkev s pomocí sáčku
Oblíbená mrkev obecná (Daucus carota) z čeledi miříkovitých se skladuje poměrně jednoduše. Je ovšem velmi důležité, aby se před tímto procesem nijak nemyla ani nečistila. Důležitá je také teplota. V profesionálních skladech se teplota prostředí postupně snižuje – zpočátku je to pět stupňů Celsia, pak už jen jeden stupeň. A kontroluje se v nich také obsah oxidu uhličitého – a to tak, aby byla jeho hladina okolo dvou procent.
To v domácích podmínkách samozřejmě provést nelze. Ovšem můžete si pohlídat jiné faktory, které mohou uskladnění mrkve výrazně ovlivnit:
- dobrá hydratace před sklizní
- plná zralost
- sklizeň bez očištění od přebytečné půdy
- skladování mrkve bez mechanického poškození
Pozor na vhodnou teplotu
Správné uskladnění mrkve vyžaduje především prostor s vhodnou ochranu před mrazem a poměrně vysokou vlhkostí. V takovém prostředí ji můžete uchovávat volně, v nepříliš velkých vrstvách jen tak na podlaze (například vystlané slámou nebo vhodnou textilií) nebo jej skladovat v dřevěných či plastových krabicích.
Velkým problémem skladování mrkve v domácí podmínkách je ovšem také vysoká hladina plynu jménem ethylen, který se uvolňuje zejména z jablek (ale i z jiného ovoce). Proto mrkev při skladování vždy bez výjimek oddělte od ovoce.
Uskladnění mrkve s pomocí plastového sáčku
Pokud si ovšem chcete být na sto procent jistí, že vaše mrkev vydrží opravdu dlouho, pak si vezměte na pomoc obyčejné igelitové sáčky. Měly by však být trochu pevnější než ty, které se prodávají v obchodech pod označením svačinové. Mrkev zbavte zelené části a po pěti až šesti kusech ji vložte do sáčku. Nakonec z něj vysajte vzduch a dobře uzavřete. Tento způsob skladování udrží vaši úrodu v dobrém stavu asi tři měsíce, ale kvalitně a správně provedený postup umožní prodloužení jej trvanlivost i na pět měsíců.
O kondici mrkve rozhodne i pole
I přes veškerou péči se však může stát, že se mrkve začne rychle kazit. V takovém případě jste nejspíš udělali chybu při pěstování a pole jste umístili tam, kde v předchozím roce rostly plodiny, jež podporují rozvoj chorob nebo škůdců.
Před výsadbou mrkve a (také červené řepy Beta vulgaris var. Vulgaris) by tak nikdy na záhonku neměly růst například tyto plodiny:
- kopr,
- pastinák,
- dýně,
- celer,
- křen,
- anýz.