Když brousek nemůže, jednoduchá rada pomůže: Profík na broušení nožů poradí, jak snadno bez brousku naostřit i ten nejtupější nůž

Nůž je v kuchyni neocenitelným pomocníkem. Téměř všechna jídla vyžadují, abychom vstupní suroviny do nich nakrájeli na plátky, kostky nebo proužky.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Bez nože se v kuchyni žádný kuchař neobejde. A jak se o tento klíčový nástroj starat, aby bez problémů sloužil po mnoho let? Osvojte si geniálně jednoduché způsoby a už nikdy se nebudete muset potýkat se ztupenou čepelí.

Ostrý nebo tupý aneb bezpečnost

Je pravdou, že nože patří mezi domácí nástrojem, jejichž používání vyžaduje jistou dávku opatrnosti. Není však pravda, že tupý nůž je méně bezpečný. Je tomu přesně naopak! Péče o ostrost nože tak jednoduše zajišťuje vaši bezpečnost. Ostrý nůž lépe sedí na místě – už jenom proto, že v případě tupého nože musíme při řezání vynaložit opravdu velkou sílu.

Broušení nože na porcelánovém hrnku

Máte v kuchyni opravdu hodně tupý nůž? Pak pro jeho naostření jednoduše použijte porcelánový hrnek. Otočte ho spodem vzhůru a nůž na něm bruste z obou stran přibližně pod úhlem 30 stupňů. Pamatujte, že je opravdu velmi důležité ostřit nůž právě pod tímto úhlem, při použití příliš ostrého nebo naopak tupého úhlu by se váš pomocník jen více otupil.

Použít lze i keramický brusný kámen

Keramické kameny jsou vlastně takovou profesionálnější verzí broušení nože o porcelánový hrnek. Výhodou profesionálních brusných keramických kamenů je jejich optimální tvrdost a téměř nulová náchylnost k zanášení nečistotami, díky čemuž vám bude tento pomocník sloužit mnoho let.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Broušení nože na kamenných schodech

Pokud doma keramický hrnek ani brousek nemáte, nezbude nic jiného, než vyzkoušet, jak v tomto případě zafunguje kamenné schodiště. Princip je stejný jako v předcházejících případech, pouze úhel sklonu je nutné udržovat asi okolo 20 stupňů. Při ostření používejte také výhradně lehké a plynulé pohyby v obou směrech. Spěchat se rozhodně nevyplácí.

Broušení nože o nůž

I když můžete tento postup často vidět ve filmech, ve skutečnosti se příliš nedoporučuje. Musí se to totiž opravdu umět, protože při nesprávném provedení se mohou oba nože ještě více otupit nebo dokonce nenávratně poškodit. Pokud jste to tedy nikdy nedělali, raději to bez odborného vedení nezkoušejte.

Jaké triky pro broušení nožů nebo třeba nůžek používáte vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články