Hroznové víno můžete zavařit jako kompot, sirup nebo džem. Nejjednodušší na přípravu je kompot. Stačí si vzít k ruce osvědčený recept.
Hrozny vinné révy obvykle konzumujeme syrové nebo je popíjíme v podobě lahodného alkoholického nápoje. Ovšem pokud chcete zachovat jejich jedinečnou chuť po mnoho měsíců, můžete je také jednoduše zavařit. Stačí postupovat podle prověřeného receptu.
Kompot z hroznů – recept
Ingredience:
- hrozny jakékoli barvy, lépe bez semenné nebo s malým množstvím peciček
- cukrový nálev v poměru 1 litr vody na 300 g cukru
Hrozny omyjte, kuličky otrhejte a přitom přeberte. Zavařovat lze jen neporušené, nepřezrálé a naprosto zdravé víno. Svařte nálev z vody a cukru a nechte vychladnout. Vypařte sklenice a víčka vyvařte. Sklenice můžete také vysterilizovat v troubě. Naskládejte je na plech, vložte do trouby a zahřívejte na 70 °C.
Kuličkami naplňte suché skleničky asi 2 cm pod okraj a zalijte nálevem. Okraje sklenic otřete čistým ubrouskem, zavíčkujte suchými víčky a sterilujte na 80 °C, menší sklenice 15 minut a větší 20 minut. U hroznového vína je stejně jako u okurek velmi důležité hlídat čas i teplotu, aby kuličky nepopraskaly.
Tipy pro přípravu kompotu
Pokud máte méně chuťově výrazné víno nebo málo sladké, nálev můžete udělat sladší, případně ho ochutit kořením, například hřebíčkem, vanilkou, kardamomem, badyánem nebo skořicí. Pro zlepšení chuti lze hrozny doplnit jiným ovocem a udělat kompot míchaný. Do sklenice dejte vrstvu jablek nebo hrušek (oloupaných a nakrájených na kostičky, případně lehce povařených v cukerném nálevu), pak vrstvu hroznů, a nakonec hrst malin. Výsledek mile překvapí.
Sterilovaná šťáva (sirup) z hroznů
Nemáte chuť na kompot? Pak vyzkoušejte chutnou šťávu, která vám dodá potřebné vitamíny i uprostřed zimy.
Ingredience:
- hrozny
- cukr krupice
- kyselina citrónová
Hrozny opět omyjte, otrhejte a přeberte. Kuličky dejte do kastrolu, mírně podlijte a vařte asi 15 minut, než popraskají a změknou. Pak je přeceďte a prolisujte. Vzniklou šťávu odměřte a vraťte do kastrolu. Na 1 litr šťávy dejte 1 kg cukru a 15 g kyseliny citrónové. Vařte, až se cukr rozpustí, vzniklou pěnu sbírejte odpěňovačkou. Horký sirup nalijte do vysterilizovaných sklenic, zavíčkujte a zavařte na 80 °C 20 minut.