Čerstvý česnek až do jara: Babiččina zlatá technika skladování, díky které vydrží klidně až půl roku

Pokud nevíte, jak česnek skladovat, aby vydržel dlouho čerstvý, zopakujte si ověřené postupy našich prabáb.

i Zdroj fotografie: Dreamstime / Depositphotos
                   

Česnek je možné skladovat mnoha způsoby. Zatímco někdo spoléhá na spíž, jiný nedá dopustit na mrazničku nebo ledničku. Vyberte si svůj oblíbený způsob, který vám zaručí, že budete mít čerstvý a chutný domácí česnek vždy po ruce.

Jak skladovat palice česneku

Po sběru je nutné česnek řádně vysušit a zbavit natě. Jeho trvanlivost je však možné prodloužit tím, že opálíte kořeny a konec stonku (stačí obyčejný zapalovač nebo svíčka). Následně takto připravený česnek uskladněte na vzdušném místě a uložte ho nejlépe do proutěného nebo dřevěného košíku nebo síťovaného pytle. Nezapomeňte ho také umístit na zastíněné místo, abyste zabránili předčasnému rašení.

Lze česnek uchovávat v lednici?

Ano, ale pouze v případě, že ho předtím oloupete. Připravené stroužky následně vložte do skleněné, těsně uzavřené nádoby nebo zavařovací sklenice (jinak se vám brzy velmi charakteristická vůně česneku rozšíří po celé lednici). Pokud česnek necháte tak, jak je, a uložíte ho do lednice, může tady vlivem vlhkosti změknout a rychleji se zkazit. A obvykle uskladnění v lednici poznáte i na chuti a vůni.

Mražený česnek a jak na něj

Mražení je skvělý nápad, který vám pomůže prodloužit trvanlivost česneku na několik měsíců. Celé česnekové palice stačí jednoduše obalit alobalem nebo vložit do sáčku na zip. Česnek však můžete i prolisovat a uložit do tvořítek na led, odkud pak vždy vytáhnete tu správnou porci.

iZdroj fotografie: Freepik

Sušení česneku jako koření

Česnek je skvělý na sušení, i když během něj nevyhnutelně ztratí část své chuti a vůně. Stroužky česneku je třeba pečlivě oloupat, zbavit tvrdých konců a nakrájet na tenké plátky. Na sušení pak lze použít sušičku nebo rozprostřít jednotlivé plátky na pekáč a dát do mírně rozpálené trouby asi na 45 minut. Měla by být zahřátá na teplotu 40 až 50 stupňů Celsia.

Sušený česnek poté nechte vychladnout, a nakonec ho dejte do vzduchotěsné nádoby. Takto ho můžete bez ztráty chuti i vůně uchovávat několik měsíců. A jak ho použít? Je perfektní jako doplněk k salátovým dresingům nebo třeba k pečenému masu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Česnek naložený v soli

Dobrým nápadem je také prosolení česneku solí. Stačí ho oloupat a nastrouhat na struhadle nebo ho prolisovat. Nakonec nezbývá nic jiného, než ho po vrstvách ukládat do zavařovací sklenice a prosypávat solí (měla by být bez jódu). Takto připravený česnek můžete skladovat v lednici i několik měsíců.

Naložený česnek na zimu

Česnek je také při správné úpravě ideální pro nakládání. V hrnci je třeba nejdřív dát vařit vodu a sůl. Do tohoto roztoku vložte oloupaný česnek. Po pár minutách varu ho sceďte a ihned zalijte studenou vodou. Nakonec vložte takto upravené stroužky česneku do sklenic a přidejte k nim jednu lžíci olivového oleje. Nakonec si připravte nálev z octa, vody a koření. Tu přiveďte k varu a nalijte do sklenic. Takto naložený česnek je možné bez potíží skladovat několik měsíců.

Jak uchováte úrodu česneku na zimu vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články