Zahrádkář pěstuje zeleninu v zimě a sdílí návod, jak na to. Zvládne to každý

                   

Ano, v Čechách v tuto roční dobu obvykle sněží. Často ne příliš, ale na pěstování zeleniny je většinou až příliš zima. To ovšem znamená, že si musíme veškeré ovoce a zeleninu kupovat a ta je do obchodů dovážena z dalekých zemí, kde je teplo celoročně. To ovšem zvedá cenu zdravých surovin a společně s tím konzumujeme chemii, která se při pěstování i skladování používá.

Není to nic nového

Samozřejmě jsme takto žili dlouho, ale nikdo se nechce mimo sezónu obejít bez zdravého jídla. Ti, kteří mají rádi zahradničení a vychutnávají si myšlenku soběstačnosti a minimalizace svého dopadu na planetu Zemi, existuje způsob, jak to všechno mít. Rakouský mistr zahradník a vedoucí Výzkumného ústavu zahradnického jménem Wolfgang Palme se snaží pomáhat lidem naučit se zahradničit po celý rok, a to i v zimě!

iZdroj obrázku: Pixabay.com

V rozhovoru pro Důvody k radosti Palme uvedl, že objevil zimní zemědělství poté, co v jeho zahradě nečekaně přežila dávka asijského salátu brzký mráz. Poté byl schopen připravit řadu technik, které vám umožní pěstovat salátovou zeleninu, mrkev, hrášek a další, a to i v chladu a sněhu. Důvodů pro zimní pěstování je hned několik:

  • Palme říká, že i při místních a organických pohybech potravin vzniká enormní množství emisí CO2 kvůli energii potřebné k udržení tepla v chladném počasí.
  • V chladné zimní noci způsobí vytápěný skleník o rozloze 1,5 akru tolik ekvivalentu CO2 jako rodinný dům za celý rok.
i

Ano, v Čechách v tuto roční dobu obvykle sněží. Často ne příliš, ale na pěstování zeleniny je většinou až příliš zima. To ovšem znamená, že si musíme veškeré ovoce a zeleninu kupovat a ta je do obchodů dovážena z dalekých zemí, kde je teplo celoročně. To ovšem zvedá cenu zdravých surovin a společně s tím konzumujeme chemii, která se při pěstování i skladování používá.

Není to nic nového

Samozřejmě jsme takto žili dlouho, ale nikdo se nechce mimo sezónu obejít bez zdravého jídla. Ti, kteří mají rádi zahradničení a vychutnávají si myšlenku soběstačnosti a minimalizace svého dopadu na planetu Zemi, existuje způsob, jak to všechno mít. Rakouský mistr zahradník a vedoucí Výzkumného ústavu zahradnického jménem Wolfgang Palme se snaží pomáhat lidem naučit se zahradničit po celý rok, a to i v zimě!

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V rozhovoru pro Důvody k radosti Palme uvedl, že objevil zimní zemědělství poté, co v jeho zahradě nečekaně přežila dávka asijského salátu brzký mráz. Poté byl schopen připravit řadu technik, které vám umožní pěstovat salátovou zeleninu, mrkev, hrášek a další, a to i v chladu a sněhu. Důvodů pro zimní pěstování je hned několik:

  • Palme říká, že i při místních a organických pohybech potravin vzniká enormní množství emisí CO2 kvůli energii potřebné k udržení tepla v chladném počasí.
  • V chladné zimní noci způsobí vytápěný skleník o rozloze 1,5 akru tolik ekvivalentu CO2 jako rodinný dům za celý rok.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Důležitá je opatrná výsadba a správný čas

Jednou z věcí, které Palme objevil, když zkoumal fenomén plodin přežívajících v chladu, bylo, že mnoho rad týkajících se mrazuvzdornosti (alespoň u středoevropských plodin) bylo nesprávných. Podle toho, kdy zasejete semena, může se sněhu vyrůst i jemný salát. V současnosti stanovil již rady pro 70 druhů plodin, od endivie po cibuli. Pokud zasejete ředkvičky na začátku září, vaše přání se může splnit. Růžičkovou kapustu lze zasadit v červnu a sklízet ji také na konci roku, a to vydrží dokonce i tuhé mrazy.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Důležitá je opatrná výsadba a správný čas

Jednou z věcí, které Palme objevil, když zkoumal fenomén plodin přežívajících v chladu, bylo, že mnoho rad týkajících se mrazuvzdornosti (alespoň u středoevropských plodin) bylo nesprávných. Podle toho, kdy zasejete semena, může se sněhu vyrůst i jemný salát. V současnosti stanovil již rady pro 70 druhů plodin, od endivie po cibuli. Pokud zasejete ředkvičky na začátku září, vaše přání se může splnit. Růžičkovou kapustu lze zasadit v červnu a sklízet ji také na konci roku, a to vydrží dokonce i tuhé mrazy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články