Uložení staršího pečiva není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. I zmrazování má totiž svá pravidla.
Pečivo patří k potravinám které v domácnostech zbývá nejčastěji. Ne vždy je však třeba zbylé rohlíky nasušit na strouhanku. Pečivo totiž můžete i zamrazit. A pokud to uděláte tím správným způsobem, nikdo na chuti nic nepozná.
Zamražení pečiva správným způsobem
Pečivo zmražujte zcela vychladlé, ale čerstvé. Vložte je do mikrotenového sáčku nebo mrazícího sáčku se zipem. Zmražujte po menším množství, aby se rychleji promrazilo. Chléb nikdy nemrazte v celku. Buď ho nakrájejte na krajíce, nebo alespoň na čtvrtky.
Krajíce proložte pečícím papírem či alobalem, lépe pak odeberete potřebné množství. Do mrazničky pečivo vkládejte tak, abyste nemrazili příliš velkou vrstvu. Lepší je nepokládat ho na již zmražené potraviny, částečně by se rozmrazily.
Jak správně rozmrazit pečivo
Aby mražené pečivo chutnalo po rozmražení jako čerstvé, musíte ho správně zamrazit i rozmrazit.
Rozmražení pečiva
Můžete použít několik způsobů:
- Přirozené rozmražení při pokojové teplotě.
- Rozmražení v mikrovlnné troubě
- Rozmražení v klasické troubě
- Rozmražení na topinkovači
Seznamte se podrobněji s některými z nich a vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat.
Přirozené rozmražení při pokojové teplotě.
Rozmrazování při pokojové teplotě je nejpřirozenější, vyžaduje ale čas. Pečivo vybalte ze sáčku a rozložte nejlépe na dřevěné prkénko. Čtvrtka chleba se bude podle velikosti rozmrazovat 1–3 hodiny, jednotlivé krajíce budou za pár minut, pečivo tak 10–20 minut podle velikosti a druhu. V zimě si můžete pomoci zdrojem tepla. Jednoduše na radiátor položte ubrousek a na něj pečivo.
Rozmražení v klasické troubě
Po rozmražení v klasické troubě bude pečivo krásně křupavé, tento způsob se ale vzhledem ke spotřebě energie nepoužívá tak často. Pečivo vložte do studené trouby nerozmrzlé, zapněte ji na 75 až 100 °C a počkejte, až se termostat vypne. Pak pečivo vyndejte a nechte „vydýchat“. Chutná jako čerstvé. Nebo nechte pečivo rozmrazit a pak mu v troubě jen dodejte křupavost krátkým zapečením. Čtvrtku chleba obalte na řezu alobalem a pak ji můžete také rozmrazit v troubě. Bude mít křupavou kůrku, trvá to ale až hodinu při teplotě 50 až 100 °C.
Co s nespotřebovaným pečivem
Rozmrazené zbylé pečivo již znovu nezmrazujte, bylo by tvrdé. Můžete jej však v kuchyni využít různými způsoby.
- Nakrájejte ať pečivo nebo chléb na kostičky a usušte. Uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách. Kostičky z pečiva použijte do knedlíků, chlebovými zahustíte třeba guláš.
- Využijte jej jako vložku do polévky. Nakrájejte z něj kostky a na másle opečte jako krutonky. Rohlíky nakrájejte na kolečka, namažte máslem, posypte sýrem a použijte stejně.
- Pečivo rozpulte a zapečte s různou oblohou, stejně lze využít i chléb.
- Z rohlíků nebo jiného pečiva udělejte žemlovku.
- Z chleba udělejte topinky.