Vaření brambor je dobré realizovat přesně tak, jak to dělaly naše babičky. Zapomeňte na vodu z rychlovarné konvice, má to svůj důvod.
Mohlo by se zdát, že na vaření brambor není nic složitého ani obtížného. Ovšem snad každému se už někdy stalo, že v hrnci skončily brambory rozvařené nebo naopak přes veškerou péči stále tvrdé. Ovšem trik se studenou vodou učiní všem nepovedeným pokusům přítrž. Její působení totiž způsobí, že se budou brambory vařit rovnoměrně, což je přesně to, co k dokonalé přípravě potřebují.
Jak uvařit brambory
Pokud vaříte brambory ve slupce, vyberte především ty vhodné, a to typ A nebo B. „Céčkové“ brambory jsou určeny na pyré a rozvařují se. Vezměte pokud možno všechny stejně velké, aby se uvařily rovnoměrně. Vyřaďte jakkoli poškozené a nejsou-li prané, vydrhněte je kartáčkem. Pak je zalijte horkou vodou a uvařte do měkka. Trvá to asi 30 minut, větší brambory i déle. Provařenost vyzkoušejte špejlí. Pokud lehce zajede, jsou brambory akorát. Pak je sceďte a oloupejte.
Studená voda vaření zefektivní
A jakou vodou brambory zalít? Vždy pouze tou studenou. Bude se totiž pomalu ohřívat a stejně pomalu zahřeje i brambory. Ovšem – a to je opravdu důležité – bude je zahřívat rovnoměrně. Nestane se vám tedy, že bude jejich vrchní část doslova rozvařená, zatímco vnitřek zůstane stále tvrdý a škrobovitý. A v tomto případě nezáleží na tom, zda vaříte brambory vcelku nebo nakrájené na malé kostičky (tato varianta dokáže dobu jejich přípravy značně zkrátit).
Jak rychle oloupat vařené brambory
Vařit brambory ve slupce a pak je loupat se v dnešní době příliš nenosí, do některých jídel je to však potřeba. Děláte to ale správně? Postupovat můžete třeba klasickým způsobem. V takovém případě napíchněte bramboru na dvouzubou vidličku a malým nožíkem ji oloupejte. Jde to dobře, pokud je brambora ještě horká a vlhká, ovšem trochu si popálíte prsty a je to piplačka. Horké brambory je třeba loupat, pokud je hned podáváte jako přílohu, nebo do některých receptů, které je vyžadují.
Na brambory, které využijete studené, zkuste jednoduchý trik, který vám usnadní práci. Brambory před vařením po obvodu přejeďte lehce nožem, abyste prořízli jen slupku. Jakmile jsou měkké, zchlaďte je prudce ve studené vodě s ledem. Pak uchopte slupku v bodě řezu a lehce ji stáhněte dolů. Jde to úplně samo. Ale podáváte-li brambory na loupačku s tvarohem a máslem, pak je vysypte horké na mísu a dejte doprostřed stolu. Každý si loupe a pálí prsty sám a vy máte po starosti.
Jak na ultrarychlé oloupání brambor
Pokud nespěcháte a nechcete brambory předem nakrajovat, sceďte je a nechte zaklopené na chladném místě vystydnout tak, aby šly vzít do ruky. Zaklopení je důležité, brambory musí zůstat vlhké, jinak slupka přischne a nepůjde oloupat. Jakmile je udržíte v ruce, vezměte nožík a škrábejte, jako to děláte s novými bramborami. Slupka se stahuje bez větší námahy téměř sama.
Potřebujete-li brambory jako přílohu a nechce se Vám trápit s horkými, nechte je vychladnout jen tak, abyste je dokázali vzít do ruky. Poté je oloupejte způsobem 2 nebo 3 a pak je prohřejte na pánvi s kouskem másla. Zároveň je můžete i ochutit bylinkami, solí nebo kmínem.