Příprava bramborového salátu má svá specifika. S několika triky však bude vždycky perfektní a dokonale chutný.
Bramborový salát je naprostým základem každého štědrovečerního menu. Ne vždy se však hospodyňkám povede tak, jak by bylo třeba. Co tedy udělat pro to, aby na talíři vždycky skončila naprosto perfektní příloha, které podtrhne chuť smaženého kapra nebo jiné vánoční dobroty? Důraz je třeba klást na všechno – od výběru toho správného typu brambor až po optimální přípravu vařené zeleniny.
Brambory pro bramborový salát
Na bramborový salát se hodí brambory typu A, zvané salátové. Nejznámější z nich jsou asi keřkovské rohlíčky, ale poslouží i jiné. Tyto brambory jsou lojovité a obsahují málo škrobu, a tak po uvaření a krájení drží pohromadě a nerozsypou se.
Zelenina do bramborového salátu
Nejlepší je použít čerstvou kořenovou zeleninu uvařenou ve slaném nálevu na skus. Můžete dát samozřejmě také mraženou, kterou stačí jen lehce povařit, nebo scezenou sterilovanou. Ale chuťově asi nejvíc lidem sedne ta klasická, u níž sami zvolíte ten správný poměr a míru uvaření. Do salátu můžete přidat do salátu také hrášek, nakrájené oloupané jablko nebo zelené fazolky.
S cibulí buďte opatrní. Jemnější je šalotka, můžete ale použít i červenou nebo bílou cibuli místo té klasické. Do salátu ji přidejte až na konec čerstvě nakrájenou, aby vám při čekání na vzduchu nezhořkla. Děláte-li salát na více dní, pak právě čerstvá cibule může způsobit jeho zkysnutí. Dá se tomu předejít spařením nakrájené cibule v sítku horkou vodou. Salát vydrží déle a zároveň bude mít jemnější chuť. Lze to doporučit i pro ty, kteří mají s čerstvou cibulí problémy, ať zažívací nebo chuťové.
Vejce a šunka do salátu
Do tradičního salátu patří natvrdo uvařená vejce. Můžete je ale klidně vynechat, pokud je nemůžete, nebo přidat místo nich kvalitní šunku, nejlépe od kosti. V mnoha domácnostech se dává obojí.
Zálivka na bramborový salát
Nejvíce se používá majonéza, ale můžete ji odlehčit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem, klidně v poměru 1.1. Místo majonézy zkuste tatarskou omáčku, výsledná chuť vás překvapí. Také lze salát zalít jen trochou oleje a octa a připravit ho bez majonézy.
Dochucení bramborového salátu
Salát se v základu dochucuje solí a pepřem. Někdo přidává hořčici, jiný lák z okurek. Můžete dát i mletý kmín nebo třeba petrželku.
Jak promíchat salát bez nehody
Vyzkoušet můžete i trik, který zaručí, že bramborový salát vždy zamícháte perfektně, aniž byste jednotlivé přísady příliš pomačkali. Jednoduše postupujte po třetinách. Do mísy přidejte třetinu brambor, třetinu zeleniny a třetinu dressinku a vše zlehka promíchejte. Poté přidejte druhou třetinu, a nakonec vše zopakujte ještě jednou. Dokonalé prolnutí chutí bude zaručeno.