Vhodně nastavená teplota lednice ušetří nemalé peníze. Její správné nastavení je více než jednoduché

Lednice jako spotřebič nejvíce ovlivňuje účet za elektřinu. Zkontrolujte si, zda ji máte nastavenou na optimální teplotu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Adoscam / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Současná situace na poli energetiky ovlivňuje dnes už každou domácnost a je proto nasnadě hledat cesty a možnosti, jak snížit výdaje a zároveň si udržet svůj komfort. Ušetřit se dá poměrně snadno, stačí si hlídat, aby bylo zhasnuto v místnostech, kde zrovna netrávíte čas, snížit celkovou teplotu v obytném prostoru a zkusit hledat alternativy topení. Zároveň jsou ale největšími žrouty energie spotřebiče, které denně používáme a lednice patří na přední příčku v tomto pomyslném žebříčku.

Ideální teplota podle ročního období

Optimální teplota lednice je zcela zásadní pro její správné fungování a uchování čerstvosti potravin. Ač se na to asi málokdo zaměřuje, teplota lednice by se měla nastavovat jinak v létě a v zimě. Obecně platí, že nejlepší zvolená teplota by se měla pohybovat mezi 4 a 7 °C . Právě v létě by teplota měla být spíše ke 4 °C a v chladnějším čase stačí ponechat kolem 7 °C.

Obzvláště v letním období má člověk snahu mít dobře vychlazené ovoce a nápoje a ubírá na termostatu. Je to ale zbytečné, nižší teplota není nutná a každé snížení teploty znamená jen výrazně vyšší spotřebu elektrické energie. Každá novější lednice je vybavena displejem, kde si teplotu snadno a rychle zvolíte. Starší lednice tuto vymoženost nemají, ty vesměs disponují otočným kolečkem s číslicemi. Zkuste umístit do lednice teploměr, zjistit reálnou vnitřní teplotu, a následně nastavit kolečko do správné pozice.

Optimální teplota v lednici iZdroj fotografie: Depositphotos

Vhodné rozmístění potravin v lednici

Každý druh potraviny má v lednici dané místo. Má to svůj důvod, teplota v lednici totiž není jednotná, ale směrem vzhůru stoupá a to přibližně o 1 °C s každou policí. Do spodních šuplíků správně patří ovoce a zelenina. Je zde nejnižší teplota a ideální vlhkost, která zajišťuje čerstvost potravin.

Na další polici patří čerstvé maso a ryby, které by kvůli nežádoucí kontaminaci potravin v šuplících měly být řádně zabaleny či přendány do nádob. Další meziprostory jsou ideální pro uzeniny, sýry, pomazánky a mléčné výrobky. Vrchní police by měla obsahovat vše, co vyžaduje rychlou spotřebu, tedy například uvařené pokrmy.

Nejvyšší teplota je potom na dveřích. Tam patří nápoje, zavařeniny, máslo či ztužené tuky a kvasnice. Ovšem není to vhodné umístění pro vejce. Ta je třeba uložit spíše do útrob lednice, kde nedochází k tak výraznému kolísání teploty. Vejce je navíc žádoucí přendat z papírového obalu do plastového. Papírové obaly obsahují velké množství mikroorganismů, které by mohly kontaminovat jiné potraviny.

Prodloužení životnosti lednice a potravin iZdroj fotografie: Pixabay

Prodloužení životnosti lednice a potravin

Lednice, stejně jako jiné spotřebiče, potřebuje správné a šetrné zacházení, aby její životnost byla co nejdelší. Snažte se proto lednici otevírat minimálně, nebo alespoň na co nejkratší dobu. Častým a dlouhým otevíráním totiž teplota uvnitř lednice rychle klesá a zvyšuje se tak spotřeba energie.

Také není vhodné lednici příliš plnit. Nejen, že poté ztrácíte přehled, jaké poklady ukrývá, ale navíc špatně cirkuluje vzduch a dochází tak k rychlejšímu kažení potravin. Kontrolujte expiraci, a to hlavně u mléčných výrobků a jogurtů. Zkuste dávat nejstarší dopředu, aby se rychle zkonzumovaly, a nově nakoupené do zadní části police.

Jak optimalizujete každodenní provoz své lednice vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články