Obyčejný hrnek nabrousí nože stejně tak dobře jako brousek. Důležité je použít správnou stranu

Staré hrnky, které vám zbyly například po babičce, nepatří do koše. Mají totiž multifunkční využití a pomáhají vyřešit jeden problém.

i Zdroj fotografie: Freepik / Adam S. Keck / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Staré hrnky, které mají na svém dně ještě odkrytou keramiku, vám mohou v kuchyni udělat ještě opravdu dobrou službu. Nebudete totiž muset díky nim nim kupovat další vybavení do kuchyně, které jinak stojí značné peníze.

Tupý nůž naostříte hrnkem

Mezi náčiní, které se v kuchyni používá zdaleka nejčastěji, rozhodně patří nože. Ovšem čím víc se používají, tím tupější jsou. A pokud doma nemáte brousek, pak se vám s nimi bude velmi brzy opravdu špatně pracovat. A navíc pokud je brzy nenabrousíte, můžete je i zničit.

A pomoci vám v tom mohou právě staré hrnky s keramickým spodkem. Právě o něj totiž můžete nůž velmi rychle a spolehlivě nabrousit. Stačí jen dodržovat ten správný úhel a nůž bude nabroušený za několik tahů. Opravdu však musí jít o staré hrnky z keramiky s vyvýšeným dnem.

Čím nůž nikdy neostřit

Existují však i další lidové praktiky, které bývají k broušení nožů doporučovány. Velmi častý je například alobal – ten však rozhodně doporučit nelze, a to ani k ostření nůžek, jak bývá často doporučováno. Naopak podobně jako hrnek vám může posloužit i skleněná lahev nebo podobné předměty.

Pokud máte doma hrnek po babičce, vyřešíte jeden velký problém iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak pečovat o kuchyňské nože

Pokud nechcete, by se vám nože rychle tupily, pak se naučte několik triků, které tomu pomohou předejít. Nikdy byste je například neměli ukládat vedle sebe například do šuplíku. Kontaktem se mohou tupit. A pokud pro jejich uložení používáte dřevěný blok postavený na lince, pak se ujistěte, že jsou jeho útroby čisté.

O napadané drobky se totiž nůž může také tupit. Navíc mohou nůž kontaminovat nebezpečnými bakteriemi nebo plísněmi. Nože také nikdy nedávejte do myčky ani s nimi nemíchejte nic horkého. I to totiž může přispět k tomu, že se mnohem rychleji ztupí, což je rozhodně nežádoucí.

Jak nabrousit nůž v přírodě, když s sebou nemáte vybavení

Jak o kondici svých nožů pečujete vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články