Hlíva patří mezi velmi oblíbené druhy hub a vypěstovat si ji můžete třeba i doma ve sklepě. Je to opravdu snadné.
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá houba, která se často pěstuje komerčně pro svůj chutný klobouk. Vyskytuje po celém světě a roste na kmenech stromů a hnijícím dřevu. Je oblíbená pro svůj mírně oříškový a sladký chuťový profil a také pro svou texturu, která bývá často srovnávána s masem. Co do živin je bohatá především na bílkoviny, vlákninu a minerály (železo a draslík). Je také zdrojem vitamínu B a antioxidantů. Lze ji použít v mnoha pokrmech a je rovněž populární alternativou pro vegetariány a vegany, kteří hledají náhradu masa.
Jak pěstovat hlívu doma
Tuto oblíbenu houbu však nemusíte kupovat, snadno ji zvládnete pěstovat i ve sklepě, a to pouze s použitím obyčejné PET lahve. A co i vzít k ruce?
- PET láhev (velikost nejlépe 5 litrů a více)
- mycelium hlívy ústřičné (k dostání u online prodejců nebo místních zahradnictvích)
- piliny nebo jiný vhodný podkladový materiál (sláma, kávová sedlina nebo třísky z tvrdého dřeva)
- vodu
- gumičky
- igelitovou tašku
- láhev s rozprašovačem
Odřízněte vršek PET láhve a do jejích stran vyvrtejte malé otvory, které umožní proudění vzduchu.
Piliny nebo jiný substrát sterilizujte povařením ve vodě po dobu 20 a 30 minut. Přebytečnou vodu slijte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Jakmile substrát vychladne, smíchejte ho s myceliem hlívy ústřičné. Poměr mycelia k substrátu by měl být asi 1:4 (tj. jeden díl koupeného materiálu na čtyři díly substrátu).
Vložte směs do PET láhve a ujistěte se, že je dobře stlačena. V horní části láhve pak ponechte malý prostor pro růst hub. Položte zpět odříznutou část lahve a zajistěte ji gumičkou. Láhev poté ještě zakryjte plastovým sáčkem, abyste uvnitř udrželi vysokou vlhkost. Poté hlívu pěstujte na tmavém, chladném a vlhkém místě, jako je například sklep nebo komora. Ideální teplotou pro její růst je15 až 25 °C. Úroveň vlhkosti by se pak měla pohybovat kolem 80 až 90 %. Další péče je už velmi nenáročná.
Jak se starat o hlívu
Jednou denně postříkejte vnitřek láhve vodou. Po 1 až 2 týdnech by se na povrchu substrátu měly začít objevovat malé bílé hrbolky (houbové mycelium). Jakmile mycelium plně kolonizuje substrát, sejměte zcela plastový sáček a nechte láhev odkrytou. Houby by měly začít růst do týdne či dvou poté, co se mycelium plně rozroste. Sklízejte je, když dosáhnou požadované velikosti, což bývá obvykle mezi 5 až 10 cm v průměru. Po první sklizni však lahev nevyhazujte. Nové houby se objeví ještě jednou nebo dvakrát.
Tipy pro pěstování hlívy
Podkladový materiál udržujte stále vlhký, ale ne příliš mokrý. Pokud dojde k jeho podmáčení, houby mohou hnít. Všechny materiály také před použitím sterilizujte, abyste zabránili kontaminaci nežádoucími bakteriemi nebo plísněmi, na něž mohou být houby citlivé. Tak se ujistěte, že úroveň teploty a vlhkosti zůstane po celou dobu procesu pěstování stejná. S trochou trpělivosti si tak budete moci vychutnat čerstvou a lahodnou úrodu domácí hlívy ústřičné, které se jen tak něco nevyrovná.