K prodloužení trvanlivosti a čerstvosti pečiva povede změna ve skladování, stačí ho dát k bramborám

Výdrž pečiva lze prodloužit až o několik dní díky použití docela obyčejné brambory. S její pomoci bude chléb chutnat jako čerstvý.

i Zdroj fotografie: Mmangan333 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Brambory jsou skvělými pomocníky při udržování čerstvého pečiva. Je to jednoduše proto, že obsahují kyselinu askorbovou, která působí jako antioxidant a pomáhá zabránit oxidaci tuku v pečivu. Oxidace tuku je proces, který vede ke zhoršování chuti a struktury pečiva a může také způsobit, že pečivo rychleji zkazí. A jak je použít?

Skladování pečiva s bramborami

Oloupejte a nakrájejte brambory na tenké plátky. Položte plátky brambor na dno chlebníku nebo nádoby, ve které chcete uchovat pečivo. Položte pečivo na vrchol brambor, přičemž dbejte na to, aby se jich nikdy nedotýkalo přímo (může ležet třeba na talířku). Uzavřete chlebník nebo nádobu a uchovejte na suchém a chladném místě. Je důležité si uvědomit, že použití brambor může být účinné pouze v kombinaci s dalšími způsoby uchovávání pečiva, jako je například uzavřený chlebník nebo jiná nádoba či vhodný obal.

Ty zajistí ochranu proti vlhkosti a pronikání kyslíku, které mohou zhoršit stav pečiva. Také je důležité uchovávat pečivo v chladném a suchém prostředí, aby se minimalizovalo riziko růstu plísní a mikrobů. Pokud pečivo začne ztrácet svou čerstvost i přes toto opatření, můžete vyzkoušet některé další metody uchovávání, jako je například zamrazení nebo rozpečení pečiva v troubě před konzumací.

Další tipy pro uchovávání pečiva

Čerstvost uchovávaného pečiva závisí na několika faktorech, včetně typu chleba, vlhkosti a teploty vaší kuchyně. Proto vždy uchovávejte chléb v chlebníku nebo v alespoň dobře uzavřené nádobě, abyste zabránili ztrátě vlhkosti. Pokud chcete uchovávat chléb déle než několik dní, můžete ho zamrazit. Nakrájejte chléb na plátky, proložte pečicím papírem pro snadnější oddělení plátků, zabalte ho do plastového sáčku a uložte do mrazničky. Před použitím nechte rozmrazit na pokojovou teplotu.

Jak skladovat pečivo iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud máte chléb s tvrdou kůrkou, snažte se ho krájet co nejméně. Působí totiž jak ochranná vrstva, která brání vysychání. Pokud máte pečivo s měkkou kůrkou, jako je například houska, můžete ji občas velmi jemně potřít olejem, aby se uvnitř udržela vlhkost. Nikdy také nepřechovávejte chléb vedle většího množství ovoce nebo zeleniny, které mohou produkovat ethylen, což může urychlit proces stárnutí a vysychání chleba (brambory jsou v tomto ohledu čestnou výjimkou).

Další tipy pro čerstvé pečivo

Pokud je váš chléb již poněkud suchý, můžete ho zahřát v troubě nebo mikrovlnné troubě, aby se do něj vlhkost vrátila. Poté ho však musíte okamžitě zkonzumovat. A jestliže jste nakoupili příliš mnoho pečiva a nevíte, co s ním dělat, můžete ho použít k výrobě strouhanky nebo krutonů, případně ho používat jako hnojivo pro pokojové rostliny.

Jak se o čerstvost chleba staráte vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články