Kliky jsou oblíbeným místem bakterií: Ke snadné dezinfekci ji postačí jednou za čas postříkat octem

Ocet je velmi univerzálním pomocníkem pro celou domácnost. Pokud ho nastříkáte na kliky, získáte celou řadu benefitů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Viry a bakterie se do organismu dostanou mnohdy alimentární cestou Jinými slovy – ulpí nám na rukou a z nich se poté dostanou do úst. Lze tomu však předejít díky cílené dezinfekci povrchů, na nichž se mohou vyskytovat.

Ocet jako dezinfekce domácnosti

Ocet může být použit jako velmi účinný dezinfekční prostředek (musíte si však být vědomi toho, že není účinný proti všem typům mikrobů). Pokud chcete použít ocet jako dezinfekční prostředek, je důležité použít správný typ a ředění. Běžný kuchyňský ocet obsahuje asi 8 % kyseliny octové, která má dezinfekční vlastnosti, ale může být příliš silná pro některé povrchy nebo materiály. V takovém případě se ocet může ředit vodou.

Ocet se skvěle hodí například k dezinfekci kuchyňských a koupelnových povrchů, jako jsou například linky, stoly, koupelnové a toaletní mísy, sprchové kouty a kohoutky. Je ovšem velmi důležité ho na čištěný povrch pečlivě nanést a nechat působit nejméně 5 minut. Poté ho otřete vlhkým hadříkem.

Proč stříkat ocet na kliky

Chcete-li zabránit přenosu virů, přinášených z vnějšího prostředí, do organismu, zaměřte se na to, čeho se často dotýkáte – ano, bývají to samozřejmě kliky. Po příchodu domů si tedy pořádně umyjte ruce a ihned poté ošetřete všechny kliky v domácnosti octem. Bude působit jako dlouhodobá dezinfekce a zabrání nechtěnému přenosu infekce.

Čištění klik octem iZdroj fotografie: Depositphotos

Domácí čistič z octa

Domácí čistič z octa představuje jednoduchý a účinný způsob, jak si vyrobit přírodní a ekologický čistič, vhodný na mnoho různých povrchů v domácnosti z octa:

Přísady:

  • Ocet
  • Voda
  • Pár kapek esenciálního oleje (nepovinné)

Do rozprašovače nalijte stejné díly octu a vody. Například 1 šálek octu a 1 šálek vody. Přidejte pár kapek esenciálního oleje, pokud chcete, aby váš čistič měl opravdu příjemnou vůni. Uzavřete láhev a důkladně protřepejte, aby se směs dobře promíchala. Tento domácí čistič z octa je účinný při čištění mnoha různých povrchů, jako je například sklo, dlaždice, mramor, dřevo apod. A jak ho aplikovat? Použijte sprej na postižené oblasti, nechte 5 minut působit a poté otřete čistým hadříkem nebo houbou.

Domácí odrezovač z octa

Ocet je obecně známý jako účinný a přirozený čistič pro mnoho různých povrchů, včetně nerezové oceli, skla, dřeva a mnoha dalších materiálů. Ovšem uplatní se i jako čistič na rez. Smíchejte stejné díly octu a vody a roztok naneste na postiženou oblast. Nechte působit asi 30 minut a poté ji otřete hadříkem nebo houbičkou. Pokud je to nutné, postup opakujte, dokud rez nezmizí. Další možností je smíchat ocet s jedlou sodou, abyste vytvořili pastu.

Čištění klik octem iZdroj fotografie: Freepik

Naneste ji na postiženou oblast a nechte působit po dobu 30 minut až 1 hodiny. Poté vše opláchněte vodou a otřete hadříkem. Je důležité si uvědomit, že ocet bohužel není zcela univerzální čistič – nehodí se například na některé typy nerezové oceli (pro ně se lépe hodí odrezovač z Coca–Coly). Proto je nejlepší před použitím octu jako čističe na rez provést malý test na neviditelném místě, aby se ujistili, že nedochází k žádnému poškození povrchu.

Jak používáte ocet v domácnosti vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články