Velkou úrodu zařídí i denně používané suroviny. Sůl, soda, droždí, mléko, kefír a hořčice podpoří růst rostlin

Pěstování rostlin s sebou přináší spoustu potěšení, ale také práce. Aby byla vaše zahrada zdravá a zeleň v ní prosperovala, vyživte ji některými potravinami z kuchyně.

i Zdroj fotografie: Thomask0 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pokud nechcete k hnojení rostlin využívat drahé speciální směsi, které jsou často plné nebezpečné chemie a škodlivých látek, můžete je snadno nahradit tímto ekonomických a ekologickým řešením. K výživě zahrady využijte potraviny z vaší kuchyně. Za pár korun dopřejete rostlinám tu nejlepší péči a dodáte jim veškeré potřebné látky. Jednoduše odstraníte škůdce a vyřešíte i další problémy.

Jak využít sůl na zahradě

Kuchyňskou sůl můžete využít k ochraně ovocných stromů nebo zeleniny. Ze silného solného roztoku si můžete připravit postřik, kterým stromy ochráníte před houbovými chorobami. Půl hrnku soli v kyblíku s vodou vám vytvoří silný nálev pro ochranu cibule před škodlivým hmyzem. Podobně můžete ochránit a ošetřit červenou řepu. Stačí 100 g soli rozpustit v 10 l vody a aplikovat, jakmile se objeví 4 – 5 listů a poté ještě jednou asi jeden měsíc před sklizní.

Univerzální využití jedlé sody

Tento bílý prášek patří mezi nejzázračnější přísady, které můžete mít doma. Skvěle s ním vyčistíte téměř jakoukoliv nečistotu a hodí se i k pracím na zahradě. Pokud vám na zahradě roste vinná réva, nechte 75 g jedlé sody rozpustit v 10 l vody a tento postřik aplikujte v době dozrávání plodů. Díky němu budou hrozny sladší a navíc je ochráníte před vznikem chorob. Tuto směs můžete použít k ošetření všech ovocných stromů. V menší koncentraci můžete jedlou sodu využít i k zalévání okurek.

zeleninový záhon iZdroj fotografie: Depositphotos

Použití hořčičného prášku

Tento univerzální prášek můžete využít zvláště v případě, pokud chcete nahradit běžné pesticidy. Pomůže vám snadno a účinně zbavit se některých škůdců. Jakmile mezi rostlinami najdete stopy šneků nebo slimáků, posypte okolí rostlin tímto práškem a zabraňte jejich dalšímu útoku. Můžete jej využít také k přípravě roztoku proti mšicím. Pro výrobu univerzálního postřiku smíchejte 100 g hořčičného prášku s 10 l vody a nechte 2 dny odstát. Dále zřeďte s vodou v poměru 1:1 a přidejte ještě 40 g mýdla.

Využití kefíru nebo syrovátky

Fermentované mléčné výrobky slouží jako skvělí pomocníci v boji proti patogenním houbovým chorobám. 2 l kefíru nařeďte v kyblíku s vodou a ošetřete listy okurek před žloutnutím. Využitím kefíru můžete angrešt zbavit padlí. Před plísní rajčata ochráníte roztokem z půl litru jogurtu nebo kefíru, 1 hrnku Coca-Coly nebo Pepsi a 10 l vody. Nálev z kefíru je také výborným hnojivem pro sazenice i dospělé rostliny.

Jaké suroviny z kuchyně používáte k péči o zahradu vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články