Kroky vedoucí k dosažení maximální úrody malin: Od řezu až po zalévání

Péče o maliníky v prvních týdnech nové sezóny je zásadní. Co zanedbáte teď, už nikdy tak úplně nedoženete a nenapravíte.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Sladké a voňavé maliny jsou nejen krásnou ozdobou každé zahrady, ale i lahodným ovocem, které můžete sklízet po celé léto. Pokud se rozhodnete je pěstovat, dodržujte několik jednoduchých zásad – a to už od počátku sezony. Jedině tak budou plodit maximálně a potěší vás opravdu chutnou úrodou.

Začněte výběrem kvalitních sazenic

Maliny jsou náchylné k některým chorobám, proto je důležité pořídit si zdravé sazenice z důvěryhodných zdrojů. Pokud máte na zahradě více místa, doporučujeme vybrat různé odrůdy s rozdílným obdobím plození, aby vám maliny dělaly radost po celé léto.

Kam nové maliníky vysázet

Při výsadbě malin je důležité zvolit vhodné stanoviště. Tyto bujně rostoucí keře potřebují polostinné místo chráněné před větrem. Pokud budete maliny sázet na slunci, hrozí riziko spálených listů a plodů. Pamatujte si také, že maliníkům se nejlépe daří ve středně těžké, vlhké, humózní a dobře propustné půdě s mírně kyselým pH. Pokud takovou zeminu nemáte k dispozici, můžete si ji připravit. Bude se vám hodit směs listovky a písku v poměru 3:1 – ta je pro maliny ideální.

Při výsadbě k nim můžete přidat také zahradnický substrát, který dodá rostlinám potřebné živiny. Pro výsadbu vykopejte dostatečně hluboké otvory a do nich postupně umístěte sazenice. Počítejte i s místem na vrstvu kvalitního kompostu, který pomůže k lepšímu a rychlejšímu zakořenění. Maliníky můžete sázet téměř po celou vegetační sezónu, ale nejlepší je jaro a podzim. Po vysazení keře přikryjte vyhloubenou jamku zbytkem zeminy a vydatně zalijte. Na podzim pak záhony zamulčujte pilinami nebo borovou kůrou.

Jak na jarní péči o maliny, aby hojně plodily až do konce sezóny iZdroj fotografie: Depositphotos

Na co si dát pozor

V prvních měsících po zasazení dbejte na pravidelnou zálivku. Maliník sice potřebuje dostatek vlhkosti, ale rozhodně to se zálivkou nepřehánějte a vyhněte se přemokření, které by mohlo vést k hnilobě. Každý druhý rok na podzim pak zapracujte do půdy k malinám dobře uzrálý kompost.

Jak na další péči o maliny

Maliny potřebují také dostatek vody, a to zejména v době růstu a tvorby plodů. Pokud bude půda příliš suchá, budou mít menší plody nebo se jim vůbec nerozvinou květy. Zároveň je však důležité maliníkům zajistit dobré odvodnění půdy, aby jejich kořeny neuhnívaly v přemokřené půdě.

Jarní péče o maliny v několika praktických bodech iZdroj fotografie: Pixabay

V průběhu vegetačního období je také vhodné maliny hnojit organickými hnojivy, například kompostem nebo hnojem. Hnojivo aplikujte na jaře (před růstem), a na podzim (po sklizni). Maliníky tak budou mít dostatek živin pro růst a tvorbu plodů i pro následné zazimování.

Jak na řez malin

Kromě toho je důležité také maliny pravidelně prořezávat. Na jaře proto odstraňte všechny staré, suché a nemocné výhony, a nechte jen ty zdravé a silné. Maliníky, které plodí na jednoletých výhonech, pak ostříhejte kompletně co nejníže nad zemí.

Jak na řez stáleplodících malin

Jak se o své maliníky na jaře staráte vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články