Nezbavujte se starých bezlistých muškátů! Stonky můžete použít jako perfektní materiál pro nekonečné řízkování

                   

Muškáty (Pelargonie) jsou velice oblíbenými květinami pro ozdobu okenních parapetů, balkonů a pergol. Pěstovány jsou hlavně pro krásu svých jednoduchých či plných květů nejrůznějších barev, které se pohybují od bílé přes růžovou až po purpurovou. Tyto rostliny si můžete snadno vegetativně namnožit. Nezbavujte se tedy stonků bez listů a nařízkujte si je.

Úspěchem je čistota při práci

Ještě než začnete pracovat s rostlinami, ujistěte se, že máte čisté ruce a pracovní nástroje. Zabráníte tak šíření virových onemocnění mezi muškáty. Pak můžete začít řízkovat. Jednotlivé řízky by měly být 10-15 cm dlouhé s 2 nebo 3 internodii. Pokud se na nich nalézají nějaké listy, všechny až na 2 nejvrchnější odeberte. Následně ošetřete spodní část stonků stimulátorem růstu a nechte je 24 hodin zavadnout.

iZdroj fotografie: Pixabay

Po uplynuté době ošetřené rostlinné části vsaďte do substrátu pro zakořeňování řízků sterilizovaného propařením, který doplňte o menší množství perlitu. Jako pěstební nádoby použijte dobře omyté a vydesinfikované sadbovače nebo malé květináčky s podmiskou, do které rostlinkám pravidelně nalévejte vodu.

Nezapomeňte přidat vhodný fungicid

První zálivka (tu proveďte ihned po výsadbě) by měla obsahovat vámi zvolený fungicidní přípravek, který rostliny ochrání před houbovými chorobami, mezi které patří např. plíseň. Ochranný roztok aplikujte každých čtrnáct dnů alespoň po dobu šesti týdnů. Pro běžné zalévání, které je nutné provést vždy po vyschnutí substrátu, používejte odstátou kohoutkovou vodu nebo dešťovku.

iZdroj fotografie: Piqsels

Ze začátku potřebují teplo

Zasazené řízky dejte na světlé místo s teplotou pohybující se okolo 20-22 °C. Tam je ponechte až do vytvoření kořenového systému (přibližně na tři až šest týdnů). Poté je přesaďte do větších květináčů (pokud má pěstební nádoba průměr 8-10 cm, přesazování provádět nemusíte) a přemístěte na zimovací stanoviště, které bude dosahovat maximálně 10 °C. Zde vydrží až do jara.

Už jste řízkování muškátů zkoušeli? Měli jste úspěch?

Jsou i vaše muškáty po zimě vytáhlé a nevzhledné? Dopřejte jim jarní sestřih
Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články