Budete překvapeni, co svedou docela obyčejní pomocníci ze spíže. Dokážou skvěle vyživit třeba pokojové rostliny.
Používání každodenních kuchyňských surovin, jako je pivo, mléko a majonéza, jako hnojiva pro rostliny není ničím novým. Ovšem ještě lepší, než jejich samostatná aplikace, (jak ji doporučuje například web MagazínDoma) je vytvoření spolehlivého a rychle působícího hnojiva.
Výživné účinky piva, mléka a majonézy
Každá složka tohoto neobvyklého zahradnického lektvaru přináší rostlinám jedinečné výhody. Pivo je například skvělý posilovač bohatý na enzymy, které pomáhají rozkládat minerální látky v půdě, a tím je zpřístupňují rostlinám. Cukry a kvasinky obsažené v pivu také mohou stimulovat mikrobiální aktivitu v půdě, což zvyšuje dostupnost živin a zdraví kořenů jak píše web NašeZahrada.
Mléko je zase vynikajícím zdrojem vápníku, který je nezbytný pro vývoj buněčných stěn rostlin a může pomoci předcházet hnilobě květů u některých užitkových rostlin, jako jsou například rajčata a papriky. Do hnojiva dodává i bílkoviny a aminokyseliny, což může zlepšit pevnost a barvu listů. A majonéza jako bonus obsahuje oleje, které mohou čistit a „leštit“ listy rostlin a zároveň jim poskytovat ochrannou vrstvu proti prachu a škůdcům.
Jak vytvořit a používat tuto hnojivou směs
Smíchejte jeden díl piva s jedním dílem mléka. Tato směs poskytuje jak enzymatické účinky piva, tak nutriční výhody mléka. Poté do vzniklé pasty vmíchejte jednu polévkovou lžíci majonézy (na každý litr směsi piva a mléka) a máte hotovo. Roztok přelijte do rozprašovače a aplikujte přímo na listy rostlin. Doporučuji to provádět brzy ráno nebo pozdě večer, aby se zabránilo spálení listů sluncem.
Alternativně můžete směs nalít kolem rostlin a obohatit tak půdu o živiny. V takovém případě však následně květináče vždy pořádně zalijte odstátou vodou bez chloru (ten by mohl působení některých složek potlačit). Aplikujte jednou za dva týdny. Mezi další hnojiva, která Chalupáři-Zahrádkáři doporučují, patří i kávová sedlina a citronová šťáva.