Vaření brambor nemusí být nijak zdlouhavé. Naopak. Pokud vsadíte na osvědčené triky, můžete se z jejich skvělé chuti těšit mnohem rychleji.
Naučte se vařit brambory tak, aby vám tento proces nikdy netrval zbytečně dlouho. Je to mnohem jednodušší, než si myslíte. Stačí totiž vsadit na jeden z osvědčených způsobů. Lilek brambor, též nazývaný brambor hlíznatý nebo také brambor obecný (Solanum tuberosum) z čeledi lilkovité (Solanaceae) patří v kuchyni k nejčastěji připravovaným druhům zeleniny. Aby si však zachoval všechny důležité živiny, není vždy nejlepší ho vařit jen tak ve vodě.
Vaření brambor urychlíte párou
Pokud chcete mít brambory brzy měkké, a zároveň byste rádi zachovali co nejvyšší obsah minerálních látek (jako například Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Ca, K aj.) a také prospěšných vitamínů (například C, B1, B2 a PP), měli byste vsadit na jejich přípravu v páře. Do vhodného hrnce stačí nalít trochu vody a brambory umístit do pařáčku nad ni.
Totéž lze provést i v případě, že v hrnci již vaříte i jinou potravinu – značně tak ušetříte za energie. Brambory navíc budou uvařené mnohem rychleji. A příprava v páře má i další výhodu – brambory si totiž vždycky zachovají svou perfektní chuť. Nedojde totiž k jejímu vylouhování do vody, což je jednoznačně dobře.
Vaření brambor urychlí jedlá soda
Další osvědčenou technikou je použití jedlé sody nebo kypřicího prášku do pečiva. Pokud do hrnce s bramborami přidáte asi půl lžičky tohoto produktu, tak jejich přípravu lze zkrátit až o jednu třetinu potřebného času. Na chuti brambor navíc nezanechá žádnou negativní stopu, takže se rozhodně vyplatí to zkusit. Před vařením však doporučujeme pomazat okraj hrnce máslem nebo olejem – voda s práškem do pečiva má tendenci rychleji vzkypět a mastnota na okraji hrnce tomu zabrání.
Vaření brambor v mikrovlnné troubě
Pokud byste rádi vyzkoušeli i jinou techniku přípravy brambor než jen vaření v hrnci, vsaďte na jejich úpravu v mikrovlnné troubě. Je to geniálně jednoduché a brambory přitom nemusíte ani loupat. Jednoduše je dobře očistěte pod vodou, osušte a na několika místech propíchněte vidličkou. Pak už vám jen zbývá je vložit na 3 až 4 minuty do mikrovlnky a tu zapnout na plný výkon.
Pot této době změňte rozmístění brambor (ty, které byly doteď v uprostřed mísy by se měly přemístit na kraj) a pusťte mikrovlnku ještě jednou na přibližně stejnou dobu. Poté byste měli z jejích útrob vytáhnout perfektně uvařené brambory, vhodné třeba jako příloha k masu.
Nakrájejte brambory na menší kousky
Posledním způsobem pro rychlejší vaření brambor je pak jejich rozkrájení na menší kousky. Slupky, které vám přitom zbudou, však nevyhazujte. Obsahují cenné látky, jako je například železo, měď, mangan, fosfor a vápník. Pokud je usušíte nebo alespoň necháte vylouhovat ve vodě, poslouží vám ještě i jako skvělé hnojivo pro pokojové rostliny.