Fígle šéfkuchařů na bleskové vaření fazolí: Dlouhému postávání u plotny je konec, jejich přípravu lze zkrátit na polovic

Fazole představují velmi dobrý zdroj nutričně hodnotných látek. A jejich vaření nemusí zabrat dlouhé hodiny, stačí použít trik.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Fazole a další luštěniny by měly tvořit základ každého dobře vyváženého jídelníčku. Obsahují totiž celou řadu prospěšných živin, v jejichž čele stojí vitamíny. Jde především o vitamínu C, thiamin, riboflavin, niacin, vitamín B6, kyselinu listovou, vitamín A, vitamín E a vitamín K. Kromě tohoto jsou fazole také bohaté na bílkoviny, lehce stravitelný škrob a další důležité látky, jako je například draslík, vápník a fosfor. A některé druhy obsahují také železo, selen a zinek.

Jak správně uvařit fazole

Bohužel nemají jen pozitiva. I když vláknina v nich obsažená pomáhá lepšímu fungování střev a přispívá k lepšímu odstraňování přebytečného cholesterolu z těla, vážou se k ní i nepříjemné vlastnosti. Jde především o přítomnost lektinů, které blokují enzym trypsin, který naší zažívací soustavě pomáhá trávit rostlinné bílkoviny.

A právě odtud pramení nadýmání a plynatost po konzumaci fazolí. A problém může vytvářet i tvrdá slupka fazole, která je zodpovědná za mnohé zažívací potíže. Problém však lze snadno vyřešit správným způsobem varu.

5 jednoduchých způsobů vaření fazolí iZdroj fotografie: Depositphotos

Namáčení fazolí před vařením

Problém s nadýmavostí luštěnin se možné jednoduše vyřešit tak, že fazole před vařením namočíte do vlažné vody a vodu v rozmezí několika hodin několikrát vyměníte. Pokud jste velmi citliví, vyplatí se totéž udělat i během vaření, pak ovšem přijdete o část výživných látek.

Střídání horké a studené vody

Dobře propláchnuté fazole vsypte do vroucí vody a po dosažení bodu varu je vařte zakryté 3 minuty. Vodu slijte a doplňte ji ledovou (stačí ta opravdu studená z kohoutku). Fazole dejte znovu vařit. Uvidíte, jak rychle budou hotové.

Vaření fazolí se sodou

Fazole nasypte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené. Přidejte lžičku jedlé sody a pár kapek citronové šťávy. Poté je odkryté vařte asi 1,5 hodiny. Osolit je musíte až po uvaření, jinak ztvrdnou a budou se vařit pomalu.

5 jednoduchých způsobů vaření fazolí iZdroj fotografie: Depositphotos

Vaření s mořskými řasami

Postup je stejný jako v předcházejícím bodě. K fazolí však místo sody a citronové šťávy přidejte malé množství mořských řas a vařte asi 40 minut. Po této době budou báječně měkké.

Vaření fazolí v mikrovlnné troubě

Fazole zalijte vodou ve vhodné nádobě. Poté je vložte do mikrovlnky a zapněte ji na nejvyšší výkon. Vařte asi 10 minut. Poté fazole dochuťte kořením a vařte dalších 15 až 20 minut. Poté můžete rovnou konzumovat.

Nákup konzervovaných fazolí

Fazole si samozřejmě můžete pro použití v kuchyni koupit v konzervované verzi. Řada výživových odborníků to ovšem nedoporučuje, a to kvůli potažení vnitřních stěn plechovek bisfenolem, který má podle některých tvrzení na lidský organismus podobné účinky jako synteticky vyráběný estrogen. Z tohoto důvodu může negativně ovlivnit fungování těla, především pak práci endokrinního systému.

Připravit si můžete i míchaná vejce z mikrovlnky za 5 minut

Jak připravujete fazole ke konzumaci vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články