Brambory už hnít nebudou, stačí je skladovat v místnosti, ve které je chlad a tma

Brambory je možné skladovat tak, aby zůstaly čerstvé co nejdéle. Důležité je jim dopřát především ty správné podmínky.

Brambory se obvykle skladují v síťových a polymerových pytlích či v dřevěných nebo plastových bednách i Zdroj fotografie: Blonder1984 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0
                   

Skladování brambor v chladné a tmavé místnosti je jako proniknutí do odvěkého tajemství přírody. V takovém prostředí se totiž tyhle chutné hlízy dostávají do stavu klidu, zpomalují se jejich metabolické procesy, a tím se prodlužuje i jejich čerstvost.

Ideální skladovací prostředí

Klíč k úspěchu? Chladná a tmavá místnost. Ale jde o víc než jen o nalezení správného skladovacího prostoru. Důležité je pro ně i vytvoření ideálního prostředí. Například tím nejspolehlivějším klíčem k zabránění hromadění vlhkosti, která může vést k hnilobě, je podle webu NašeKrásnáZahrada správné větrání. Ideální teplota by se měla pohybovat v rozmezí +1-2 °C. To nejen zpomaluje proces hnití, ale také zabraňuje klíčení této zeleniny.

Boj s pozdní plísní brambor

Tzv. pozdní plíseň je velmi zákeřná choroba, která mnohdy zprvu napadá rostliny nepozorovaně, ale o to rychleji se dokáže šířit. I takové brambory však lze uskladnit – jen je třeba dodržet některá pravidla. Po vykopání nechte brambory 14 až 21 dní ve speciálně připravené tmavé, chladné místnosti s dobrým větráním. Během této doby začnou napadené brambory černat a hnít. Teprve poté byste měli sklizeň roztřídit a uskladnit. Mezi další šikovné tipy Chalupářů-Zahrádkářů pro skladování brambor patří i jejich uložení vedle jablek.

Fígle na skladování červené řepy znali už naši předci: Zůstane čerstvá až do jarních měsíců, hniloba a vysychání se jí vyhnou obloukem

Boj s drátovci

Drátovci (larvy kovaříků) napadají brambory už v půdě a pokračují v tom i během skladování, takže tyto brambory nejsou vhodné k dlouhodobému skladování a je nejlepší je ihned zpracovat nebo použít ke krmení zvířat. Vyplatí se proti nim proto zakročit přímo na záhonku. Po sklizni pozemek zkultivujte nebo překopejte a zapravte do něj směs dusičnanu amonného nebo síranu amonného s dřevěným popelem a vápnem.

Brambory by měly být uchovávány v temném prostoru. Světlo může způsobit, že začnou klíčit a rychleji se zkazí. iZdroj fotografie: Depositphotos
Brambory by měly být uchovávány v temném prostoru. Světlo může způsobit, že začnou klíčit a rychleji se zkazí

Prevence proti hnilobě prstenců

Kroužkovitost se projevuje uvnitř brambor během skladování – podle webu Zahrada.Firenews ji poznáte snadno. Při podélném rozkrojení jsou totiž na bramborách viditelné černé kroužky. Tato choroba může zničit celou úrodu, a to zejména při teplotách kolem +20 °C. Pro zpomalení jejího rozvoje proto snižte teplotu skladování na doporučených +1-2 °C. Mně se to tedy rozhodně osvědčilo – i když nějakému tomu vyhazování poškozených kusů se přece jenom nevyhnete. S tím je však třeba počítat vždy.

Čím to, že prodejcům brambory neklíčí? Využívají chemii

Jak jste se proti klíčení brambor pojistili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Zobrazit další články