Brousek už nebude potřeba, nůž nabrousíte i za pomocí keramického talíře

Potřebujete keramický talíř s hladkým povrchem (ideálně by měl být nezničený a čistý). Potom nůž nabrousíte raz dva.

i Zdroj fotografie: Andy / Andrew Fogg f / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ne každý má doma brusný kámen nebo profesionální brousek na nože. Není to však třeba. Výbornou alternativou totiž může být dno keramického talíře nebo hrnku, které je neglazované a drsné. Tato metoda sice představuje dočasné řešení, ale je překvapivě účinná.

Jak nabrousit nůž o talíř

Tato technika spočívá podle webu iReceptář v držení nože pod úhlem 20 stupňů a jeho jemném posouvání po drsném povrchu keramiky, což napodobuje činnost brusného kamene. Na ostří nikdy nesmíte tlačit, jinak by se na něm mohly udělat zuby. Místo keramického talíře vám skvěle poslouží i jakákoli hrana skleněného předmětu (např. okno auta nebo skleněná tabule). Technika je podobná jako při použití keramického talíře. Postupujte však nanejvýš opatrně, aby nedošlo k poškození skla nebo nože (více o této metodě psali Chalupáři-Zahrádkáři zde).

Broušení jiným nožem

Použití hřbetu jiného nože sice není tak tak účinné jako jiné metody, ale mezi kuchaři amatéry bývá používáno často. Dva nože jsou totiž po ruce téměř vždy (koneckonců, ani já to nemám jinak). Jak na to? Tato metoda spočívá v posouvání čepele jednoho nože po hřbetu jiného nože, což dokáže ostří prvního nože alespoň trochu vybrousit. Bohužel výsledný efekt nepřetrvá dlouho, jde spíše o takovou nouzovku.

Bleskurychlé naostření tupých nůžek pomocí alobalu a šicí jehly

Ostří na schodech

Máte-li k dispozici kamenné nebo betonové schody, může být praktickým nástrojem pro broušení i jejich hrana. Po nabroušení se doporučuje ještě nůž očistit ve vodě, aby bylo zajištěno dokonale ostré ostří bez oštěpků.

Některé geniální domácí hacky si rozhodně nezasloužily být zapomenuty iZdroj fotografie: Pixabay
Nabroušení nože za pomocí keramického talíře je docela jednoduchý postup. Stačí jen vědět, jak při tom správně postupovat

Závěrečné úpravy zařídí kůže

Pravý kožený řemínek (ne umělá kůže) je pro závěrečné broušení nože také nezbytný – tedy alespoň podle webu InStory. Tažení nože po směru ostří (tedy tak, že je co největší část ostří v kontaktu se střenkou), pomáhá odstranit jemné otřepy a dosáhnout ostří ostrého jako břitva. Chce to jen trochu cviku – však uvidíte sami.

Jak se brousí nůž podle profíka – návod pro začátečníky

Jaké jsou vaše osvědčené triky při broušení nožů?

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články