Potřebujete keramický talíř s hladkým povrchem (ideálně by měl být nezničený a čistý). Potom nůž nabrousíte raz dva.
Ne každý má doma brusný kámen nebo profesionální brousek na nože. Není to však třeba. Výbornou alternativou totiž může být dno keramického talíře nebo hrnku, které je neglazované a drsné. Tato metoda sice představuje dočasné řešení, ale je překvapivě účinná.
Jak nabrousit nůž o talíř
Tato technika spočívá podle webu iReceptář v držení nože pod úhlem 20 stupňů a jeho jemném posouvání po drsném povrchu keramiky, což napodobuje činnost brusného kamene. Na ostří nikdy nesmíte tlačit, jinak by se na něm mohly udělat zuby. Místo keramického talíře vám skvěle poslouží i jakákoli hrana skleněného předmětu (např. okno auta nebo skleněná tabule). Technika je podobná jako při použití keramického talíře. Postupujte však nanejvýš opatrně, aby nedošlo k poškození skla nebo nože (více o této metodě psali Chalupáři-Zahrádkáři zde).
Broušení jiným nožem
Použití hřbetu jiného nože sice není tak tak účinné jako jiné metody, ale mezi kuchaři amatéry bývá používáno často. Dva nože jsou totiž po ruce téměř vždy (koneckonců, ani já to nemám jinak). Jak na to? Tato metoda spočívá v posouvání čepele jednoho nože po hřbetu jiného nože, což dokáže ostří prvního nože alespoň trochu vybrousit. Bohužel výsledný efekt nepřetrvá dlouho, jde spíše o takovou nouzovku.
Ostří na schodech
Máte-li k dispozici kamenné nebo betonové schody, může být praktickým nástrojem pro broušení i jejich hrana. Po nabroušení se doporučuje ještě nůž očistit ve vodě, aby bylo zajištěno dokonale ostré ostří bez oštěpků.
Závěrečné úpravy zařídí kůže
Pravý kožený řemínek (ne umělá kůže) je pro závěrečné broušení nože také nezbytný – tedy alespoň podle webu InStory. Tažení nože po směru ostří (tedy tak, že je co největší část ostří v kontaktu se střenkou), pomáhá odstranit jemné otřepy a dosáhnout ostří ostrého jako břitva. Chce to jen trochu cviku – však uvidíte sami.