Nůž je v kuchyni neocenitelným pomocníkem. Téměř všechna jídla vyžadují, abychom vstupní suroviny do nich nakrájeli na plátky, kostky nebo proužky.
Bez nože se v kuchyni žádný kuchař neobejde. A jak se o tento klíčový nástroj starat, aby bez problémů sloužil po mnoho let? Osvojte si geniálně jednoduché způsoby a už nikdy se nebudete muset potýkat se ztupenou čepelí.
Ostrý nebo tupý aneb bezpečnost
Je pravdou, že nože patří mezi domácí nástrojem, jejichž používání vyžaduje jistou dávku opatrnosti. Není však pravda, že tupý nůž je méně bezpečný. Je tomu přesně naopak! Péče o ostrost nože tak jednoduše zajišťuje vaši bezpečnost. Ostrý nůž lépe sedí na místě – už jenom proto, že v případě tupého nože musíme při řezání vynaložit opravdu velkou sílu.
Broušení nože na porcelánovém hrnku
Máte v kuchyni opravdu hodně tupý nůž? Pak pro jeho naostření jednoduše použijte porcelánový hrnek. Otočte ho spodem vzhůru a nůž na něm bruste z obou stran přibližně pod úhlem 30 stupňů. Pamatujte, že je opravdu velmi důležité ostřit nůž právě pod tímto úhlem, při použití příliš ostrého nebo naopak tupého úhlu by se váš pomocník jen více otupil.
Použít lze i keramický brusný kámen
Keramické kameny jsou vlastně takovou profesionálnější verzí broušení nože o porcelánový hrnek. Výhodou profesionálních brusných keramických kamenů je jejich optimální tvrdost a téměř nulová náchylnost k zanášení nečistotami, díky čemuž vám bude tento pomocník sloužit mnoho let.
Broušení nože na kamenných schodech
Pokud doma keramický hrnek ani brousek nemáte, nezbude nic jiného, než vyzkoušet, jak v tomto případě zafunguje kamenné schodiště. Princip je stejný jako v předcházejících případech, pouze úhel sklonu je nutné udržovat asi okolo 20 stupňů. Při ostření používejte také výhradně lehké a plynulé pohyby v obou směrech. Spěchat se rozhodně nevyplácí.
Broušení nože o nůž
I když můžete tento postup často vidět ve filmech, ve skutečnosti se příliš nedoporučuje. Musí se to totiž opravdu umět, protože při nesprávném provedení se mohou oba nože ještě více otupit nebo dokonce nenávratně poškodit. Pokud jste to tedy nikdy nedělali, raději to bez odborného vedení nezkoušejte.