Jednou z oblíbených tradičních metod, jak prodloužit trvanlivost česneku, je pálení jeho kořenů. Hotovo máte za pár minut.
Česnek není jen oblíbenou kuchyňskou ingrediencí. Představuje také vynikající zdroj vitaminů C a B6, manganu, selenu a řady antioxidantů (zejména alicinu, který česneku dodává charakteristickou vůni a zdravotní účinky). A využívá se i v lidové medicíně – je například známý tím, že posiluje imunitní systém, snižuje krevní tlak, upravuje hladinu cholesterolu a jako bonus má i protizánětlivé účinky. Proto se opravdu vyplatí uchovat ho na zimu ve 100% kvalitě.
Zbavte česnek zákeřných záškodníků
Věděli jste, že opálením suchých kořenů zápalkou můžete prodloužit čerstvost cibulky a snížit tak riziko jejího zkažení? Opálením suchých kořenů sirkou nebo zapalovačem vytvoříte přirozenou bariéru, která zabrání klíčení a výrazně prodlouží dobu skladování. Jen se ujistěte, že to děláte opatrně a na bezpečném místě.
„Při manipulaci s ohněm v blízkosti suchého česneku dbejte zvýšené opatrnosti, abyste předešli možným nehodám. Ono se to nezdá, ale dobře vysušené slupky blafnou raz dva. Já třeba nedopaluju až úplně ke konci – naopak nechám tam kořeny trochu odhořet a pak česnek uhasím uplácáním o keramický talíř. Zní to složitě, ale za chvilku to chytnete do ruky a i velkou úrodu budete mít ošetřenou do hodiny,“ říká zahradník Petr K. ze Znojma.
Jak skladovat česnek na zimu
Ale jen samotné opálení nestačí. Česnek potřebuje okolo sebe především dostatek vzduchu, proto se vyhněte jeho skladování v uzavřených plastových sáčcích nebo vzduchotěsných nádobách, jak radí web GreyDuckGarlic. Místo toho použijte síťovaný sáček, košík nebo třeba starou záclonu, které umožňují volnou cirkulaci vzduchu kolem cibulek. Tím se zabrání hromadění vlhkosti a sníží se pravděpodobnost vzniku plísní.
Zavěste ho ve svazcích
Další klasickou metodou skladování je svázání cibulek česneku do svazků a jejich zavěšení v chladném, suchém a dobře větraném prostoru. Nejenže tím ušetříte místo, ale také zlepšíte proudění vzduchu. Bez potíží vám tak vydrží i několik měsíců. Web GardenBetty však radí ponechat si k tomuto účelu dostatek usušené natě, díky níž česnek spletete k sobě. Letos už tedy nejspíš tuhle radu nevyužijete, ovšem můžete si ji uložit takříkajíc na příště.