Jak na bezvadné vykopání a uskladnění mrkve? Nepropásněte termíny a skliďte ji dokonale zralou a šťavnatou

Skliďte mrkve v termínu a správně. Zaručíte si tak, že přežijí zimu bez úhony a neztratí svoji barvu ani šťavnatou chuť.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Mrkev je oblíbeným druhem zeleniny přidávaným do polévek a mnoha dalších pokrmů. Je to dvouletá rostlina s dlouhým kulovitým kořenem s barvou lišící se podle odrůdy. A právě pro tento kořen je mrkev pěstována. Díky obsahu mnoha látek je konzumace mrkve blahodárná pro náš organismus.

Jak nám mrkev prospívá

Mezi tyto látky patří např.: 

  • vitamíny, 
  • β-karoteny, 
  • vláknina, 
  • antioxidanty.

Příznivých účinků těchto látek se ale dočkáte, jen pokud mrkev správně sklidíte a uskladníte.

Zdroj fotografie: Unsplash

Důležitým faktorem je odrůda

Než se do sklizně mrkve pustíte, zjistěte si informace o odrůdách, které pěstujete. Termín sklizně se totiž mezi jednotlivými odrůdami liší. Pokud jste si nechali balíčky semínek, udělali jste dobře, protože právě na těch všechny důležité informace najdete, i termín sklizně. U raných odrůd je vhodným termínem vytáhnutí ze země 8 týdnů od vysetí, což odpovídá srpnu. Dorůstající mrkve sklízejte postupně dál až do října.  

Zdroj fotografie: Unsplash

Pozdní odrůdy sklízejte nejdříve od 11. týdne, tedy od září až října. A pokud máte mrkve určené ke skladování, provádějte sklizeň co nejpozději. Nenechte ji však až na poslední chvíli, aby vás nezastihly první mrazíky. Jeden znak zralé mrkve je však pro všechny odrůdy stejný, a to zvadlá nať. Jakmile zjistíte, že vám na záhonku polehává mrkvová nať, je ten nejvhodnější čas na sklizeň.  

Ulehčete si práci vidlemi

Sklizeň můžete provádět hned několika způsoby. Pokud máte malý mrkvový záhon, vytahejte jednotlivé rostliny ručně. Mrkev zatlačte do země, čímž přerušíte kořenové vlásky, a mrkev pak půjde snadno ven. Pokud ale máte záhon větší, nebo se potýkáte s těžší půdou, můžete si ulehčit práci pomocí rycích vidlí. V každém případě z mrkve předtím odtrhněte nať.

Kořeny mrkve nesmí přemrznout

K uskladnění vyberte pouze nepoškozené, zdravě vypadající kořeny. Vhodným prostředím je sklep. Než do něj mrkve uložíte, naskládejte je do beden a zasypte pískem tak, aby z nich bylo vidět jen pár centimetrů. Dejte ale pozor na to, aby teplota ve sklepě nepřesáhla 4 °C. Dále nezapomeňte písek jednou za čas pokropit, protože i ve vlhku sklepa vysychá a s ním i uskladněná zelenina.  

Zdroj fotografie: Unsplash

Dalším zimním stanovištěm pro mrkev může být skleník nebo pařeniště. Tady ale musíte dát pozor na to, aby mrkev nepromrzla. Ve skleníku vám s tímto problémem pomůže netkaná textilie. Vložte tedy mrkve do prázdných záhonů a pokryjte je textilií. V případě větších mrazů na textilii položte ještě bublinkovou fólii. V pařeništi je nejlepší zeleninu schovat přímo do zeminy, pokrýt ji textilií a ještě ji zasypat shrabaným listím ze zahrady. Děláte to také tak, nebo máte jiné tipy?

Zlomili jste mrkev při vytahování? Díky těmto trikům se to už znovu nestane!