Pokud nemáte rádi loupání česneku, pak si k ruce vezměte šikovného pomocníka – jakoukoli nádobu s víkem. Hotovo budete mít rychle.
Česnek, který je nepostradatelnou přísadou mnoha pokrmů, je často nutné před použitím pečlivě oloupat, což může být časově náročné a zdlouhavé. S jednoduchým, ale inovativním přístupem využívajícím běžné předměty z domácnosti lze však oloupání česneku zvládnout za pouhých 30 sekund. Stačí to jen vzít za ten správný konec.
Zkuste to se sklenicí
Začněte tím, že vložíte stroužky česneku do sklenice, uzavřete ji a silně s ní zatřepete po dobu asi 30 sekund. Vnější slupky se bez námahy oddělí a zůstanou vám jen čisté stroužky připravené k okrájení (zbavit byste se měli tuhého konce) a další kulinářské úpravě. Web TopRecepty zase jako „bleskovou akci“ doporučuje použití kuchyňského prkénka. Tato metoda spočívá v položení neloupaného stroužku na kuchyňské prkénko, jeho jemném přitlačení nožem se širokou čepelí a následném odstranění slupky, což proces výrazně zjednoduší.
Česnek určený k drcení nebo mletí lze také účinně oloupat pomocí lisu na česnek. Vložením neloupaného stroužku do lisu projde dužina snadno ven a uvnitř zůstane jen slupka, kterou lze snadno odstranit třeba koncem lžičky.
Další inovativní přístupy
Další účinnou metodou je podle webu Deník vložení česneku do mikrovlnky po dobu 20 až 30 sekund. Teplo způsobí, že slupka praskne, což celý proces loupání výrazně zjednoduší. A vyzkoušet můžete také ponoření stroužků do horké vody, jak radí naše čtenářka. Jana T. z Lidečka. „Stačí dvě minuty – horká voda během nich snadno změkčí slupku a usnadní její odstranění.“
Účinným způsobem loupání česneku je také využití síly mrazu. Krátké vložení jednotlivých stroužků do mrazničky na krátkou dobu (mně se osvědčilo přibližně deset minut), způsobí, že se slupka stáhne, což usnadní její odstranění rukou nebo pomocí nože. Stejný trik používám i na cibuli – po deseti minutách v mrazáku totiž přestane ronit štiplavou šťávu, takže ji nakrájím opravdu jednoduše a bez slz.
Jak uchovat oloupaný česnek
A co dělat, pokud jste si česneku naloupali příliš? Jednoduše ho uchovejte na příště. Oloupané stroužky můžete zalít olivovým olejem a uložit v těsně uzavřené skleněné nádobě v chladničce. Tímto způsobem se česnek uchovává a zároveň získáte aromatický česnekový olej. A můžete ho i zmrazit. Nejprve ho nakrájejte, rozmixujte nebo rozmačkejte a poté uložte do mrazničky ve vhodné nádobě nebo v sáčku. Ale pozor – tento způsob uchování zachová chuť, ale mírně změní jeho konzistenci.
Chalupáři-Zahrádkáři také otestovali skladování dobře usušeného česneku v copech nebo jeho jednoduché uzavření do skleněné nádoby.