Cibule poroste do velkých rozměrů, efektivní výživou je pro ni fermentovaná tráva

Fermentovanou trávou a použitím hnojiv na bázi kvasnic můžete výrazně zvýšit velikost a kvalitu úrody cibule.

hnojení cibule i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cibule kuchyňská (Allium cepa) se pěstuje již více než 5 000 let, což z ní činí jednu z nejstarších zelenin známých lidstvu. Tato všestranná plodina pochází ze střední Asie a díky své přizpůsobivosti a snadnému pěstování se rozšířila po celém světě.

Co byste měli vědět o pěstování cibule

Cibule je dvouletá, ze semen vyroste během dvou let plně vyvinutá rostlina, ale často se sklízí již v prvním vegetačním období, jak informuje web Rostlinky. Z botanického hlediska je na ní zajímavá především schopnost absorbovat síru z půdy, což přispívá k její štiplavé chuti (a také k mnohdy obávaným nebo alespoň nenáviděným slzotvorným vlastnostem při krájení).

Optimální podmínky pro pěstování velkých cibulí

Při pěstování velkých cibulí je zapotřebí věnovat pozornost několika klíčovým faktorům, včetně výběru odrůdy, doby výsadby a půdních podmínek. Například odrůdy jako „Ailsa Craig“ nebo „Kelsae“ jsou známé tím, že produkují obzvláště velké cibule – s jejich výběrem tedy rozhodně nešlápnete vedle. Výsadba by měla proběhnout brzy na jaře, protože cibule vyžaduje dlouhé období růstu a dává přednost nižším teplotám. Půda by měla být ideálně dobře propustná, bohatá na organické látky a s pH mezi 6,0 a 6,8.

Cibule je obří a nehnije, to vše díky hnojení humusem

Cibule je obří a nehnije, to vše díky hnojení humusem

Fermentovaná tráva jako výživa

Fermentovaná tráva, často označovaná také jako travní kvas patří mezi oblíbená zahradnická hnojiva už odpradávna. Protože však její výroba nevoní úplně vábně, byla neprávem tak trochu zapomenuta. Cibuli přitom dokáže vyživit opravdu skvěle. Toto hnojivo totiž vzniká anaerobní fermentací travních porostů, která zachovává živiny a činí je pro rostliny přístupnějšími. Při použití ve formě mulče nebo jako půdního doplňku pomalu uvolňuje dusík, draslík a další důležité živiny a zajišťuje jejich stálý přísun, který cibuli opravdu svědčí.

Cibuli můžete vysadit s mrkví, ale nikdy ne po ní iZdroj fotografie: Karen Blakeman / Creative Commons / CC0
Pokud chcete mít na záhonku chutnou a kvalitní cibuli, měli byste si pohlídat především její správné hnojení. Je velmi důležité.

Příprava fermentované trávy pro cibuli

Posekanou trávu zalijte ve vhodné nádobě vodo a nechte pod pokličkou kvasit. Přibližně za deset dní by měl být kvas připraven k použití, jak píše web ZahrádkářskáPoradna. Teď už ho stačí jen přecedit a zředit vodou v poměru 1:5. Jako zálivku ho používejte jednou za tři týdny – to cibuli bohatě stačí.  A pro ještě lepší účinek můžete do celého prcoesu přidat i dolomitovou moučku, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Jaké jsou vaše triky pro vypěstování obří cibule?

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články