Zvýšený výnos cibule i česneku zařídí dolomitová moučka

Pokud hledáte přírodní hnojiva pro svou zahradu, pak by vám určitě neměla uniknout v poslední době velmi oblíbená dolomitová moučka.

Velká sklizená cibule i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pokud jde o pěstování cibule a česneku, farmáři a zahradníci neustále hledají způsoby, jak zvýšit celkové výnosy a zlepšit celkovou kvalitu svých plodin. Naštěstí cibule kuchyňská (Allium cepa) z čeledi liliovitých i česnek kuchyňský (Allium sativum), též česnek setý, z čeledi amarylkovité (v minulosti byl řazen nejčastěji do čeledi česnekovité) mají podobné nároky na výživu, takže jim oběma vyhovuje dolomitová moučka.

Co je to dolomitová moučka

Dolomit je sedimentární hornina složená převážně z uhličitanu vápenatého a hořečnatého. A dolomitová moučka je vlastně dolomit rozemletý na jemný prášek, který obsahuje mnohé základní živiny, jako je vápník, hořčík a různé stopové prvky. Tyto živiny jsou pro optimální růst rostlin životně důležité – je ovšem třeba je dodávat v tom správném množství.

Lepší úrodnost půdy díky dolomitu

Cibuli a česneku se daří v dobře odvodněných, úrodných půdách. Dolomitová moučka hraje klíčovou roli při zlepšování úrodnosti půdy tím, že zvyšuje dostupnost živin. Důležitý je u ní především obsah vápníku a hořčíku. Tyto živiny navíc obsahuje v optimálním množství (tedy alespoň v případě česneku a cibule). Podobně působí i močovina.

Vyrovnávání pH půdy

Dalším důležitým faktorem pro vysoký výnos česneku a cibule je pH. Obě tyto plodiny preferují mírně kyselé až neutrální půdní podmínky s rozsahem pH 6,0 až 7,0. Dolomitová moučka působí jako přirozený regulátor pH a pomáhá v záhonku udržovat optimální kyselost. Vápník a hořčík navíc příliš kyselé půdy neutralizují a vytvářejí příznivější prostředí pro vývoj kořenů a vstřebávání živin. Tento efekt vyrovnávání pH zlepšuje celkové zdraví a produktivitu rostlin cibule a česneku.

Palice česneku velké jako dětská pěst – pomůže vám močovina iZdroj fotografie: Linda N. / Creative Commons / CC BY-2.0

Posílení vývoje kořenů

Silné kořenové systémy jsou nezbytné pro absorpci živin, příjem vody a celkovou vitalitu rostlin. Dolomitová moučka podporuje silný vývoj kořenů zlepšením struktury půdy a jejím provzdušněním. Její jemné částice pomáhají uvolňovat příliš udusanou vrstvu zeminy a umožňují snadnější prorůstání kořenů do jejích hlubších vrstev, takže jsou rostliny lépe chráněny například před suchem. Takto vylepšená půdní struktura usnadňuje lepší odvod vody, zabraňuje přemokření a souvisejícím problémům, které mohou brzdit růst kořenů.

Optimalizace vstřebávání živin

Adekvátní příjem vápníku přispívá k vývoji cibulí, zatímco hořčík podporuje produkci chlorofylu, zajišťuje svěží zelené listy a zdravou fotosyntézu. Optimalizací vstřebávání živin pomáhá dolomitová moučka při produkci vysoce kvalitních cibulí a zvyšuje celkový výnos plodin – a to jak u česneku, tak u cibule. Navíc není v obchodech vůbec drahá, takže za pár korun si můžete pořídit výživu a ochranu své oblíbené zeleniny i na několik sezón. A podobně působí i močovina.

Jak o cibuli a česnek pečujete vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články