Cibuli zalijte vroucí vodou, během pár minut ji zbavíte hořkosti

Hořká cibule ještě nemusí patřit do koše. Pokud si vezmete k ruce horkou vodu, pak všechna nepříjemná hořkost rychle zmizí.

Cibule posypejte práškem do pečiva, prospějete tak jejímu dlouhodobému uskladnění i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Cibule známá svými sloučeninami obsahujícími síru, jež přispívají k její charakteristické štiplavosti a chuti. Tyto sloučeniny však u ní někdy mohou vytvářet nepříjemnou hořkost. A jak k tomu dochází? Při krájení nebo sekání cibule se uvolněné enzymy dostávají do kontaktu se sirnými sloučeninami, což vede k uvolňování těkavých sloučenin, jako je thiopropanal S-oxid, které mohou být zodpovědné za hořkou chuť a slzy, které její přípravu mnohdy neodmyslitelně provázejí.

Vyhnání hořkosti pomocí vroucí vody

Klíč k odstranění hořkosti cibule je poměrně jednoduchý – zalijte ji vroucí vodou. Tato metoda je účinná a rychlá, protože neutralizuje sirné sloučeniny a enzymy zodpovědné za hořkou chuť.

  • Začněte tím, že oloupete cibuli a nakrájíte ji na požadované kousky.
  • Kousky cibule vložte do žáruvzdorné nádoby nebo cedníku.
  • Dejte vařit konvici s vodou.
  • Nakrájenou cibuli zalijte čerstvě uvařenou vodou. Dbejte na to, aby voda cibuli zcela pokryla.
  • Nechte cibuli ve vroucí vodě 1 až 2 minuty.
  • Cibuli slijte a propláchněte studenou vodou, aby se proces vaření zastavil.
  • Před přidáním do receptu ji osušte papírovou utěrkou.

Přelití cibule vroucí vodou má dvojí účel. Nejprve cibuli blanšíruje, což pomáhá rozložit enzymy způsobující hořkost a snižuje intenzitu sirných sloučenin. Za druhé cibuli mírně změkčí, takže je chutnější v syrovém stavu nebo urychlí proces vaření při smažení nebo karamelizování.

Praktické použití v kuchyni

Tato technika může být užitečná zejména při přípravě pokrmů, které zvýrazňují chuť cibule, jako jsou salsy, saláty a sendviče. Je také výhodná při práci s jemnějšími odrůdami cibule, které se někdy do přítomnosti hořkosti projevují poněkud výrazněji.

krájení cibule iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokud se vám někdy stalo, že jste v obchodě koupili nepříjemně nahořklou cibuli, nezoufejte, jednoduše si s tím poradí voda.

Je však třeba myslet na to, že tato metoda nemusí být vhodná pro všechny recepty. Pokud máte v úmyslu zachovat křupavou strukturu a výraznou chuť cibule (například v některých smažených pokrmech nebo francouzské cibulové polévce), pak tento postup nemusí být vhodný. V těchto případech bývá obvykle lepší volbou použití sladších odrůd cibule, například Vidalia nebo Walla Walla. A pokud vás trápí nádobí, které je po cibuli na konci vaření cítit, zkuste jedlou sodu.

Jaké triky při přípravě cibule používáte vy?

Zdroj: PoradBook
Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články