Vyhazování cibulových slupek je velký prohřešek, na zahradě pomohou ve formě domácího hnojiva

Ani tak obyčejný odpad, jakým jsou cibulové slupky, se nevyplácí jen tak vyhazovat do koše. Naopak, lze ho ještě využít.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cibulové slupky mají mnoho užitečných vlastností, které ještě lze využít v zahradě, a proto by se nikdy neměly jen tak bez rozmyslu vyhazovat. Naopak, pokud se je naučíte využívat jako přírodní hnojivo, mulč nebo ochranný prostředek pro vaše rostliny, značně tím své zahradě prospějete.

Jak odpad prospěje vašim rostlinám

Cibulové slupky jsou bohaté na živiny a minerály a mohou se tedy stát opravdu skvělou a přitom levnou přísadou do hnojiv pro různé náročné druhy zeleniny, jako jsou papriky, rajčata, brambory, okurky, cukety a dýně. Hnojivo z cibulových slupek lze použít po celou sezónu, během níž vám pomůže podpořit růst a zdraví rostlin. Lze ho ovšem aplikovat i na nevyužité záhony, a to jako obnovující prostředek pro vylepšení půdy.

Pokud se cibulové slupky nechají vyschnout, lze je přidat do jamek při výsadbě sazenic nebo brambor, kde se z nich budou postupně uvolňovat živiny a vyživovat rostlinky. Pro přímou výživu pak lze použít tekutý nálev nebo odvar. Takový nálev je vynikající nejenom jako univerzální přírodní hnojivo, ale poslouží i jako skvělý pomocník, který ochrání rostliny před mšicemi, roztoči, housenkami a dalšími škůdci.

Jak zpracovat slupky jako hnojivo

Pro přípravu nálevu budete potřebovat 200 gramů slupek a 1 litr vody. Dbejte na to, aby byly slupky zcela ponořeny a nechte je v nálevu po dobu jednoho dne. Poté je dobře vymačkejte a vzniklý koncentrát zřeďte na objem 10 litrů. Takový nálev můžete použít k zálivce nebo jako postřik pro ochranu vaší zahrady před škůdci.

Hnojivo z cibulové slupky je perfektním pomocníkem pro zahradu iZdroj fotografie: Depositphotos

Je to opravdu snadné, a navíc tímto způsobem můžete ušetřit peníze, které byste jinak utratili za komerční hnojiva a chemické pesticidy. Takže příště, když budete připravovat cibule na vaření, nechte slupky odložené stranou a využijte je pro svou zahradu. Rozhodně se vám to vyplatí.

Jak skladovat cibuli, aby vydržela

Cibule je v kuchyni nezbytná, málokterý slaný pokrm se bez ní obejde. Proto je nutné mít doma stále nějakou v zásobě. K jaru už bývá cibule v horší kondici a také je čím dál dražší – navíc slupky z nahnilých nebo dokonce plesnivějících cibulí už jako hnojivo použít nemůžete. Jak to tedy udělat, aby vydržela?

Cibulové slupky nemají v koši co dělat, na zahradě ještě mají užitek iZdroj fotografie: Depositphotos

Správné uskladnění

Cibule dlouho vydrží, pokud ji správně skladujete. Cibule potřebuje vzduch, proto není vhodné uložit ji do bedýnky, ale vždy zavěsit do prostoru. Aby k jaru nezačala růst, je vhodné ji přemístit do tmy. Máte-li možnost ovlivnit skladování hned po sklizni, cibuli nechte zaschnout i s natí a pak ji zapleťte do copů, nebo ji alespoň svažte do svazků. Poté cibuli zavěste na vzdušné, chladné a suché místo, kde ale nenamrzne. Takto vydrží celou zimu.

A jak je to s cibulí bez natě? Ne nadarmo se v obchodech prodává v síťce. V ní ji snadno zavěsíte i doma. Kupujete-li cibuli volnou, přeberte ji a pak dejte do síťovaných pytlů nebo silonových punčocháčů a pověste. Na kratší dobu ji lze uložit i do kameninového hrnce nebo na lísku v jedné vrstvě.

Jak využíváte odpad z vaření vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články