Lák z okurek se nevyplatí vylévat, dobře poslouží k čištění varné konvice

Rychlovarné konvici můžete dodat ztracený lesk díky několika lidovým prostředkům. Skvělý je kyselý lák z okurek.

i Zdroj fotografie: MOs810 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Rychlovarná konvice patří k nejpoužívanějším pomocníkům v běžné kuchyni. Aby vypadala stále jako nová a přitom si zachovala svou plnohodnotnou funkčnost, naučte se ji jednoduše vyčistit. Nemusíte sahat po drahé chemii z obchodů – vystačíte si totiž i s lákem z okurek a dalšími domácími prostředky. Které použít?

Lák z okurek pro vyčištění rychlovarky

Lák z okurek je skvělou ingrediencí pro přípravu jídla. Hodí se totiž všude tam, kde potřebujete svůj pokrm nějak dokyselit (třeba použitý místo octa při přípravě čočkové kaše je jednoduše perfektní). Pokud ho ovšem máte hodně, pak s ním můžete vyčistit třeba svou rychlovarnou konvici. Lák z okurek stačí nalít dovnitř a podle potřeb naředit vodou (čím koncentrovanější bude, tím lépe konvici vyčistí). Po 15 minutách zavařte vodu v konvici jako obvykle a poté ji vypláchněte vodou.

Ocet a voda na vyčištění konvice

Smíchejte vodu a ocet v poměru 1:1 a nalijte do konvice. Přiveďte směs k varu a nechte působit asi 15 minut. Poté tekutinu z konvice vylijte, podle potřeby dočistěte vodní kámen a uvolněné usazeniny kartáčem nebo houbičkou, a opláchněte vodou.

Citronová šťáva a voda na vodní kámen

Vylisujte šťávu z jednoho citronu a nalijte ji do konvice spolu s vodou. Poté přiveďte tuto směs k varu a nechte působit asi 15 minut. Poté konvici vypláchněte, podle potřeby dočistěte a osušte.

Jak vyčistit rychlovarnou konvici domácími prostředky iZdroj fotografie: Depositphotos

Čaj jako čistič konvice

Připravte silný černý čaj a nalijte jej do konvice. Nechte působit asi 15 minut a poté konvici vylijte a opláchněte vodou. Nezáleží na tom, jaký čaj použijete – musí jít pouze o ten pravý (například černý či zelený). Účinnou látkou jsou totiž třísloviny. Tyto látky mohou mít mírně trpkou chuť a přispívají k charakteristické chuti a aroma čaje. Přítomnost tříslovin v čaji může mít také některé zdravotní výhody. Při pravidelném pití jsou skvělou podporou trávicího systému a přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Nicméně, příliš mnoho tříslovin může mít na organismus také negativní účinky (nepříznivě například ovlivňují vstřebávání některých živin, jako je například železo a zinek, a mohou také podráždit žaludek). Je důležité mít na paměti, že konkrétní množství tříslovin v čaji se může lišit v závislosti na druhu čaje, původu, způsobu přípravy a délce louhování. Zejména poslední bod, tedy louhování, se však vyplatí při přípravě čaje pro čištění konvice značně prodloužit). U tohoto úkonu je totiž maximální přítomnost tříslovin žádoucí.

Jedlá soda vyčistí celou konvici

Smíchejte jedlou sodu s vodou a vytvořte pastu. Namažte pastu na vnitřní i vnější plochy konvice znečištěné usazeninami nebo vodním kamenem a nechte působit asi 15 minut. Poté konvici pečlivě opláchněte vodou.

Jak vyčistit rychlovarnou konvici domácími prostředky iZdroj fotografie: Depositphotos

Kyselina citronová pro čištění konvice

Smíchejte kyselinu citronovou s vodou podle návodu na obalu. Poté tento roztok nalijte do konvice a nechte působit asi 15 minut. Nakonec konvici vypláchněte a osušte. Aby ovšem všechny tyto tipy fungovaly, je třeba konvici čistit pravidelně a vyprázdnit ji po každém použití, aby se snížilo riziko usazování vodního kamene a dalších usazenin. Pokud je konvice velmi zanesená, může být třeba některé z těchto postupů opakovat nebo použít kombinaci více způsobů.

Jak čistíte rychlovarnou konvici vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články