Co s úrodou malin: Zamrazení i usušení udrží jejich sladkou chuť více než půl roku

Ať už maliny zmrazíte nebo usušíte, jejich správné uchovávání vám zajistí, že si jejich sladkou chuť budete vychutnávat ještě dlouho.

Zamrazení i usušení malin udrží jejich sladkou chuť i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Věděli jste, že tyto malé šťavnaté plůdky, jimiž se zahrady pyšní každý rok, jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů? Maliny mají obzvláště vysoký obsah vitaminu C, který je nezbytný pro zdravý imunitní systém, a také manganu, který hraje klíčovou roli pro zdraví kostí a metabolismus. Najdete v nich rovněž vlákninu, která usnadňuje trávení, a kyselinu ellagovou, antioxidant, který je spojován se snižováním rizika vzniku rakoviny.

Maliny uchovejte správně – zamrazte je

Pokud maliny koupíte v obchodě, jemně je opláchněte pod tekoucí studenou vodou pomocí cedníku a poté je osušte papírovou utěrkou, jak radí web TopRecepty. Ale máte-li to štěstí, že si můžete dopřát toto ovoce z vlastní zahrady, můžete tento krok vynechat. Stačí je jen roztřídit a odstranit poškozené nebo přezrálé plody. Domácí maliny jsou obvykle čistší a bez pesticidů, takže jejich vystavení vodě by bylo zcela zbytečné a pracné.

Co s malinami na podzim: Vsaďte především na jejich důkladné prořezání

Chytrá péče o remontantní maliny dbá na řez i výživu. Tímto způsobem získáte dvě sklizně za sezónu

Porcování a balení

Velikost porcí určete podle toho, jak plánujete maliny v budoucnu použít. Menší porce jsou ideální pro přípravu koktejlů nebo pečení, zatímco větší dávky můžete použít pro přípravu džemů nebo omáček. Maliny vložte do uzavíratelných plastových sáčků a dbejte na to, abyste z nich odstranili co nejvíce vzduchu, abyste zabránili spálení mrazem. Výbornou volbou jsou podle webu Sportuj také vakuově uzavíratelné sáčky nebo nádoby určené speciálně k mražení.

Postup zmrazování

Po zabalení vložte sáčky do mrazničky a nechte maliny zmrazit, dokud neztuhnou, což obvykle trvá několik hodin. Sáčky označte datem, abyste měli přehled o době skladování. Správně zmrazené maliny si mohou zachovat svou kvalitu až rok, ale pro optimální chuť a strukturu je nejlepší je spotřebovat do šesti měsíců. Jak mrazit maliny tak, aby se neslepily do jedné velké hroudy, popsali Chalupáři-zahrádkáři zde.

Domácí booster pro maliny: Sbírat se budou po kýblech, pomůže popel a kompost

Příprava na sušení

Sušení je další vynikající metodou uchovávání malin. Začněte tím, že je jemně opláchnete pod studenou vodou a osušíte papírovou utěrkou. Poté je rozložte na rovný povrch, například na plech na pečení nebo na tác v sušičce potravin.

  • Sušička potravin: Nastavte ji na nízkou teplotu (přibližně 60 °C) a sušte maliny přibližně 20 hodin.
  • Použití trouby: Předehřejte troubu na nízkou teplotu (přibližně 60 °C) se zapnutou konvekcí. Vložte maliny do trouby a nechte dvířka mírně pootevřená, aby mohl cirkulovat vzduch. Sušení v troubě trvá přibližně 6 hodin.
Maliník zaplodí jako nikdy, pod keř stačí naházet banánové slupky iZdroj fotografie: Freepik
Díky těmto jednoduchým metodám si budete moci vychutnávat báječnou malinovou chuť léta po celý rok. A to prakticky zadarmo.

Skladování sušených malin

Po usušení nechte maliny zcela vychladnout. Skladujte je v čistých, suchých skleněných nádobách s těsně přiléhajícími víčky nebo ve vakuově uzavřených sáčcích. Ať už si vyberete jakýkoli obal, vložte do něj maliny ihned po usušení, aby znovu nenasály vlhkost ze vzduchu, což by mohlo ovlivnit jejich trvanlivost.

Jaké jsou vaše triky pro uchování úrody ovoce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články