Snad žádná hospodyňka se v této době neobejde bez pečící trouby. Díky tomuto skvělému vynálezu mnoho z nás připravuje nejrůznější pokrmy, mezi něž patří např. francouzské brambory nebo bábovka. Při častém používání ale dochází ke značnému znečištění tohoto spotřebiče a je třeba ho vyčistit. Vyzkoušejte tyto triky, které vám zaručí dokonalou čistotu i bez chemie.
Pěna na holení vše vyčistí
Jedním ze způsobů dokonalého vyčištění trouby je použití pěny na holení. Postačí vám i ta nejlevnější na trhu. Postup je opravdu jednoduchý.
- Přípravek mírně protřepejte.
- Na ruku nebo houbičku na nádobí aplikujte menší množství pěny.
- Rozprostřete pěnu po celém povrchu trouby.
- Nechte 15 minut působit.
- Všechny nečistoty setřete navlhčeným hadrem nebo houbou.
Ještě lepšího efektu se dočkáte, pokud bude trouba teplá nebo pokud necháte pěnu působit přes noc.
Mýdlo na praní dokáže divy
Pokud vám doma zbyla trocha mýdla na praní, vyzkoušejte ho jako čistič pro vaši troubu. Postačí, když tento tuhý prací prostředek nastrouháte a rozmícháte v horké vodě až do jeho rozpuštění. Poté roztok vlijte do pánve a vložte do trouby. Tu zapněte na 120 °C po dobu 30 minut. Poté žínkou odstraňte nečistoty.
Vystačíte si i se solí
Zázraky dokáže také obyčejná kuchyňská sůl. Tu jednoduše nasypte na dno trouby, kterou pak zapnete a počkáte, dokud prášek nebude mít hnědou barvu. Poté nechte troubu vychladnout a dochucovadlo odstraňte. Nakonec umyjte povrch teplou vodou a utřete ho utěrkou. Váš spotřebič bude dokonale zbaven nečistot a vodního kamene.
Vyzkoušejte také ocet
Skvělých výsledků se dočkáte i po aplikaci 9% octa. Ten smíchejte ve skleněné nádobě (můžete použít i hrnec či pánev) s litrem vody a dejte ho do předehřáté trouby (na 150 °C) přibližně na 30 až 35 minut. Nečistoty otřete, dokud je spotřebič ještě mírně teplý. Pokud se nějakou špínu nepodařilo odstranit, postup opakujte.
Na mastnotu je nejlepší citron
Čerstvých připálenin a mastnoty se nejsnáze zbavíte za pomoci citronu. Do zapékací mísy nalijte horkou vodu, vymačkejte do ní citronovou šťávu a nakonec přidejte i zbytek citrusu. Nádobu vložte do trouby, a tu zapněte na 15 minut na 160 °C. Poté nechte ještě na pár minut zavřená dvířka. Nečistoty pak půjdou lehce setřít hadříkem.
Jedlá soda je zkrátka kouzelná
Pokud vás trápí znečištěná dvířka trouby, nejlepším možným způsobem, jak je vyčistit, je aplikace jedlé sody. Tu smíchejte s teplou vodou tak, aby vznikla bílá pasta, a potřete jí špinavé sklo. Poté nechte směs 20 až 30 minut působit a nakonec ji setřete utěrkou nebo houbičkou. Vaše trouba bude jako nová.
Který z těchto způsobů se osvědčil vám?