Jak na efektivní a rychlé čištění grilu před prvním grilováním

Aby grilované pokrmy chutnaly opravdu perfektně, vyplatí se věnovat pozornost údržbě grilu. Proveďte to napoprvé správně.

i Zdroj fotografie: Bydgoszczy / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Grilovací sezóna bude už brzy v plném proudu, a tak je důležité se na ni pořádně připravit. I když jste gril na podzim alespoň základně vyčistili, bude pravděpodobně před prvním zapálením potřebovat mnohem důkladnější údržbu. A jak na to?

Jak začít s čištěním grilu

Následující kroky se přímo odvíjejí od toho, v jak dobrém stavu jste gril na podzim uložili. Některé tedy můžete zcela přeskočit nebo naopak podle potřeb aplikovat intenzivněji.

  • Odstraňte zbytky jídla z roštů pomocí drátěného kartáče. Můžete také použít škrabku nebo kovovou špachtli.
  • Vyjměte zásobník a vysypte popel. Pomocí kartáče vyčistěte veškeré zbytky uvnitř grilu.
  • Otřete vnitřek grilu vlhkým hadříkem nebo houbou, abyste odstranili prach a nečistoty.
  • Očistěte vnější povrch grilu vlhkým hadříkem nebo houbou a jemným mýdlem. Použít můžete i specializované přípravky na čištění grilu.
  • Pokud má váš gril víko, ujistěte se, že je čisté a suché. Můžete jej otřít vlhkým hadříkem nebo houbou a jemným mýdlem.

Jak na pravidelnou údržbu grilu

Před každým grilováním zkontrolujte, zda jsou rošty čisté a dobře naolejované. Zabráníte tak ulpívání a připalování jídla. Použít můžete i hliníkovou fólii (alobal), kterou lze umístit na rošty nebo na dno grilu, abyste snížili riziko přilepení jídla a usnadnili si pozdější čištění. Vyvarujte se však zakrytí celého grilu alobalem, protože to může ovlivnit jeho výkon.

Kromě toho po každém grilování očistěte všechna znečištěná místa kartáčem nebo škrabkou, abyste odstranili zbytky jídla a mastnotu. A samozřejmě také vždy skladujte gril na čistém a suchém místě, abyste zajistili jeho dlouhou životnost. Bohatě se vám to vrátí.

Jak si postavit cihlový gril iZdroj fotografie: Pixabay

Zašlý gril vyčistí sůl

Je váš zahradní pomocník ještě perfektně funkční, ale nevypadá už nijak esteticky? Pak zkuste jeho roštům vrátit opětovný lesk díky obyčejné soli. A jak na to?

  • Připravte si dostatek soli. Budete potřebovat přibližně 1 až 2 hrsti soli v závislosti na velikosti roštu.
  • Nejprve vyčistěte grilovací rošt kartáčem, abyste odstranili většinu zbytků jídla a tuku.
  • Poté v grilu rozdělejte oheň a počkejte, až se rošt zahřeje.
  • Poté ho sejměte a položte na vhodnou podložku
  • Vezměte hrst soli a rozprostřete ji rovnoměrně po povrchu roštu (poslouží vám třeba obracečka na grilování).
  • Pomocí grilovacího náčiní (například dlouhých kleští) rošt otočte a celý postup zopakujte.
  • Jakmile rošt vychladne na snesitelnou teplotu, polijte ho vodou a zbytky nečistot seškrábněte kartáčem.
  • Když je rošt čistý, opláchněte ho čistou vodou, aby se odstranila veškerá sůl.

Před samotným grilováním nezapomeňte rošt dobře osušit. Předejdete tak možným korozivním účinkům vlhkosti. Můžete ho samozřejmě vysušit přímo na grilu, ale připravte se na to, že první grilování nejspíš nebude tak rychlé a efektivní, jak jste zvyklí. Už u toho dalšího se vám však celá vynaložená námaha zúročí. A pokud chcete letos zkusit něco nového, postavte si na zahradě gril ze starých cihel.

Jak se o svůj gril staráte vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články