Máte extrémně připálené hrnce nebo jednoduše chcete dodat lesk těm starým a už opotřebovaným? Vezměte si k ruce přísady, které běžně používáte při přípravě jídel. Ta první se uplatní zejména u receptů na salát nebo při dochucování čočky, druhá je nezbytným pomocníkem při pečení. Ano, nejspíš jste už odhalili, že se jedná o ocet a sodu.
Ocet a sodu použijte správně
Použití těchto dvou surovin pro vás jistě není žádnou novinkou. Stačí je jen smíchat (nebo ještě společně s vodou) a vyčistíte opravdu cokoliv. Jenže jak dát hrncům jejich původní vzhled bez namáhavého drhnutí? Pokud toho chcete dosáhnout, pak zjistíte, že vám jen obyčejný roztok nestačí. Bude totiž třeba něco víc.
Špinavé hrnce je třeba zahřát
Aby byly čisticí schopnosti octa a sody opravdu maximální, je třeba použít je v té správné koncentraci. Pamatujte si tedy, že na jeden šálek octa budete potřebovat půl šálku jedlé sody. Obě ingredience nalijte do hrnce, který chcete vyčistit. Podle jeho objemu jich případně přidejte i více.
Hrnec postavte nad mírný plamen a 10 minut zahřívejte. Teplý ocet poměrně silně čpí, proto na něj nezapomeňte dát pokličku. Stejný postup lze samozřejmě uplatnit i na pánve nebo třeba na pekáč. Ten však budete muset vložit do otruby a zahřívat o něco déle. A co si počít dál? Nečistoty je třeba odstranit.
Za dvě minuty bude hotovo
Špína se díky výše uvedenému postupu krásně uvolní. Vám tedy už bude stačit jen ji odstranit. A to nejlépe provedete jemnou stranou houbičky. Počkejte, až hrnec trochu vychladne, abyste se nespálili. Poté ocet se sodou vylijte, stěny hrnce očistěte běžnou houbičkou na nádobí a nakonec ho ještě opláchněte studenou vodou a vyčistěte ho. Bude opravdu jako nový.
Na připáleniny platí i rebarbora
Na podzim se už tato zelenina konzumovat nedá. To však neznamená, že nemá žádné využití. Povedlo se vám připálit pánev nebo hrnec? Pak do nich napusťte vodu, přiveďte ji k varu a vhoďte do ní dvě velké větvičky rebarbory (stačí jen stonky bez listí). Vařte 10 minut. Kyseliny v rebarboře všechny nečistoty nádherně uvolní.
Věděli jste o tomto využití octa a sody? A jaké prostředky používáte k mytí připálených hrnců a pánví vy?