Fazole změknou už za hodinu, do vody stačí přidat kus citronu

Pokud stále namáčíte fazole, zbystřete. Tato tradiční metoda již není nutná a vy můžete mít dokonale uvařené luštěniny za mnohem kratší dobu.

i Zdroj fotografie: Joelk75 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Po léta se kuchařům říkalo, že namáčení fazolí je nezbytné, aby se zkrátila doba vaření, zlepšila se jejich struktura a byly lépe stravitelné. Na těchto tvrzeních je sice něco pravdy, ale díky pokroku ve vaření – a to zejména díky používání tlakových hrnců – je namáčení přes noc ve většině případů zbytečné. Tento moderní kuchařský trik vám ale nejen ušetří čas. Je také pohodlnější, zejména pro chvíle, kdy se rozhodnete uvařit fazole na poslední chvíli a nechcete čekat hodiny, než se dokonale namočí a změknou.

K rychlejšímu vaření pomůže citron

Krása této metody spočívá v její jednoduchosti, jak píše web Epicurious. Nepotřebujete žádné náročné vybavení ani exotické ingredience. Stačit vám bude jen 0,5 kg sušených fazolí (libovolné odrůdy, například černé fazole, fazole pinto nebo ledvinky), vodu a 3 tenké plátky citronu.

Co dělat, aby voda z hrnce při vaření nevytekla: Pomůže obyčejná vařečka

Stačit vám bude jen 0,5 kg sušených fazolí (libovolné odrůdy, například černé fazole, fazole pinto nebo ledvinky), vodu a 3 tenké plátky citronu. iZdroj fotografie: Pixabay
Stačit vám bude jen 0,5 kg sušených fazolí (libovolné odrůdy, například černé fazole, fazole pinto nebo ledvinky), vodu a 3 tenké plátky citronu.

Namočte fazole (ale ne na dlouho!)

Ano, tato metoda stále zahrnuje krátké namáčení – ale zdaleka ne přes noc. Místo toho je stačí namočit jen rychle, resp. Podle webu Food na pouhých 1,5 hodiny.

  • Sušené fazole důkladně propláchněte, abyste odstranili veškeré nečistoty a zbytky.
  • Vložte je do velké mísy a zalijte vodou.
  • Přidejte tři plátky citronu. Kyselost pomůže fazolím rychleji změknout, a navíc jim dodá lehkou, svěží chuť.
  • Fazole nechte ve vodě 1,5 hodiny.

Vložení do tlakového hrnce

Po 1,5hodinovém namáčení fazolí můžete vodu scedit a plátky citronu vyhodit. A nyní je čas na kouzlo tlakového vaření.

  • Namočené fazole vložte do tlakového hrnce.
  • Přidejte čerstvou vodu a dbejte na to, aby byla její hladina asi ve výšce 2 cm nad luštěninami.
  • Pro zvýraznění chuti vhoďte do hrnce celou oloupanou cibuli.
  • Tlakový hrnec pevně uzavřete a nastavte jej na středně vysokou teplotu.
Hnojení pokojovek bramborovými slupkami je levné a účinné

Brambory před vařením propíchněte vidličkou, loupání pak bude mnohem jednodušší

Příprava sušených fazolí bývala časově náročná a vyžadovala namáčení přes noc. S novým trikem ale na tyto složitosti můžete zapomenout. iZdroj fotografie: Pixabay
Příprava sušených fazolí bývala časově náročná a vyžadovala namáčení přes noc. S novým trikem ale na tyto složitosti můžete zapomenout.

Vařte pouhých 15 minut

A zde přichází na řadu skutečná úspora času. Jakmile tlakový hrnec dosáhne plného tlaku, nastavte časovač na 15 minut. To je vše, co je potřeba k úplnému uvaření fazolí do měkké konzistence. Budou báječně měkké a připravené ke konzumaci už za 15 minut, však uvidíte sami.

Jaké triky používáte při namáčení luštěnin vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články