Fermentovaná rajčata se zelím: Delikátní uchování na zimu

Vyzkoušejte tento vynikající a jednoduchý recept a naložte rajčata se zelím. Takto si je budete moci vychutnávat celou zimu. Výsledek zaručeně potěší i ty nejmlsnější jazýčky.

                   

Pokud už vám dochází inspirace, jak zpracovávat úrodu rajčat, pusťte se do tohoto jednoduchého receptu. Takto během chvilky snadno zpracujete velké množství rajčat a na konečném výrobku si opravdu velmi pochutnáte. Nakládaná rajčata se zelím jsou nejen vynikající pochoutkou, ale také vitamínovou bombou, kterou se obzvlášť v zimních měsících hodí mít vždy po ruce. Navíc jejich chutí uchvátíte každou návštěvu.

Jak zpracovávat rajčata

Rajčata patří bezesporu mezi nejoblíbenější zeleninu nejen pro svou lahodnou šťavnatou chuť, ale také velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, kterými pozitivně působí na lidský organismus. Jestli se vám v tomto roce podařila vypěstovat obrovská úroda rajčat, existuje mnoho způsobů, jak je uchovat na horší časy. Z velkého množství snadno vyrobíte lečo, domácí kečup nebo je můžete libovolně naložit. Jejich kombinaci se zelím si opravdu zamilujete.

Co budete k nakládání rajčat potřebovat

Abyste si mohli tuto pochoutku doma vyrobit, připravte si k tomu:

  • 15 čerstvých a zralých rajčat,
  • 1 litr čisté vody,
  • 2 polévkové lžíce soli,
  • 1 čajovou lžičku cukru krystal,
  • 1 kg bílého zelí,
  • 1 mrkev,
  • 10 kuliček černého pepře,
  • 2 kuličky nového koření
  • a 1 bobkový list.

Dále zavařovací sklenice, do kterých budete rajčata se zelím nakládat. Ty předem důkladně vymyjte a sterilizujte, aby nedošlo ke zkažení a znehodnocení naložené zeleniny.

Pokud si chcete zajistit perfektní chuť zavařovaných plodin, pak musíte vsadit na správné datum sklizně iZdroj fotografie: Freepik
Pokud si chcete zajistit perfektní chuť zavařovaných plodin, pak musíte vsadit na správné datum sklizně

Příprava surovin pro nakládání

Ze všeho nejdříve si nachystejte základní suroviny, se kterými budete následně pracovat. Hlávku zelí pořádně omyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte na nudličky. Mrkev taktéž vyčistěte, v případě potřeby oloupejte a nastrouhejte najemno nebo nahrubo. Připravenou zeleninu vložte do vhodné nádoby, kde se vám s ní bude dobře pracovat a smíchejte.

Výroba nálevu a postup nakládání

V dalším kroku si do hrnce nalijte litr vody a přidejte sůl a cukr. Míchejte tak dlouho, dokud se všechny suroviny zcela nerozpustí a nespojí s vodou. Postupně přiveďte k varu a mezitím na dno sklenic vložte černý pepř, nové koření i bobkový list. Další vrstvu tvoří nakrájené zelí a omytá rajčata. Sklenici zcela naplňte a jemně přitlačte, abyste se zbavili přebytečného vzduchu.

Nakonec celou směs zalijte připraveným nálevem a sklenici přikryjte víkem. Jakmile máte hotovo, postavte ji do mísy nebo hlubokého talíře, kam bude moci během kvašení odtékat přebytečná tekutina. Takto nechte sklenici odstát při pokojové teplotě alespoň 10 dnů. Každý den zelí propíchněte, aby došlo k uvolnění oxidu uhličitého.

Zpracování rajčat iZdroj fotografie: Pixabay
Jak skladovat rajčata? Rozhodně ne v lednici, raději je naložte

Co s hotovým výrobkem

Po pěti dnech by měl nálev uvnitř sklenice získat téměř průhledný vzhled. V tuto chvíli jej umístěte do ledničky na dalších 24 hodin, čímž zcela zastavíte proces fermentace. Po této době skladujte naložená rajčata na tmavém a chladném místě. Takto vám vydrží bezpečně uložená až po dobu několika měsíců, aniž by došlo k jejich zkažení.

Jak na nakládání a zavařování rajčat

Jakým způsobem nakládáte rajčata vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články