Okurka setá (Cucumis sativus) patří mezi poměrně náladové rostliny. Pokud se o ni však postaráte správně, dokáže váš překvapit opravdu velkou úrodou nádherně šťavnatých a chutných plodů. Vyživte je letos optimálně díky příznivě působícím kvasinkám a uvidíte, že je už nikdy nebudete hnojit jinak.
Vliv kvasinek na rostliny
Droždí je v kuchyni zárukou nadýchaného a chutného pečení, ale používá se i k výrobě piva nebo třeba v kosmetice. Obsahuje totiž množství bílkovin a aminokyselin, stejně jako mnohé minerální látky (zejména organické železo) a stopové prvky. V půdě pak kvasinky aktivují činnost různých zástupců půdní mikroflóry, jejichž působení mimo jiné napomáhá i rychlé mineralizaci organické hmoty.
A právě z tohoto benefitu čerpají rostliny nejvíce výhod. Mohou si totiž užít živiny v dokonale přístupné formě, což je důležité především u dusíku a fosforu. Z toho mimo jiné vyplývá, že pro aktivní a dlouhodobé působení kvasinek musí být půda nasycena organickou hmotou. Ony samotné do ní totiž příliš živin nedodají, ovšem ty stávající pomohou rostlinám maximálním způsobem využít.
Recept na hnojivo z droždí
Existuje několik osvědčených receptů na výrobu kvasnicového hnojiva, které dokonale vyživí všechny vaše okurky i další druhy plodové zeleniny. Při jejich přípravě je možné použít jakékoli druhy droždí. A jak vypadá základní recept?
- V jednom litru teplé vody rozmíchejte 100 gramů čerstvého droždí (nebo odpovídající množství toho sušeného).
- Přidejte devět litrů teplé vody a nechte několik hodin odstát.
Hned poté ho můžete přecedit a zalít s ním okurky – k jednomu keři bude stačit 1 litr hnojiva. Pokud chcete účinky droždí zvýšit, pak do výše uvedeného množství hnojiva přidejte ještě 50 gramů cukru a nechte roztok dva dny louhovat na teplém místě.
Kvasnicové hnojivo s mlékem
Pokud už vaše okurky začínají nasazovat na plody, pak jim dopřejte hnojivo s mléčným základem. V takovém případě 100 gramů droždí rozpusťte v jednom litru teplého mléka a nechte několik hodin odstát. Poté přilijte 9 litrů vody a použijte jako zálivku nebo jako postřik proti chorobám či předčasnému žloutnutí listů. Místo mléka můžete použít syrovátku nebo jakýkoli jiný mléčný výrobek.
Droždí skvěle vyživí i dýně
Zbylo vám hnojivo z kvasnic? Pak s ním pohnojte i dýně a cukety. Nejčastěji se na našich zahrádkách pěstuje Cucurbita maxima alias oblíbené hokaido. Ovšem hnojivo lze použít i na zeleninu s latinským názvem Cucurbita Pepo. Tato skupina pod sebou zahrnuje patison, dýni olejnou apod. A určitě nezapomeňte ani na skupinu Cucurbita Moschata čili kupříkladu muškátové dýně.
A jak je to vlastně s cuketou? Jde o kultivarem tykve obecné (Cucurbita pepo), takže i pro ni se hnojení kvasinkami hodí více než skvěle. Nepoužívejte ho však příliš často (to ostatně platí i pro jiné druhy zeleniny). Jeho aplikace postačí 2krát až 3krát za sezónu. V ideálním případě kvasinky použijte poprvé ve chvíli, kdy rostliny vysazujete na záhony a podruhé ve chvíli, kdy sklidíte první várku plodů.
Co vědět o hnojení kvasnicemi
Hnojivo bude účinné pouze v teplém prostředí, takže jeho aplikace je možná pouze při teplotách nad 10 ° C. Vzhledem k tomu, že kvasinky přítomné v droždí aktivně absorbují draslík a vápník z půdy, které by vašim rostlinám později mohly chybět, aplikujte dva týdny po hnojení kvasinkami také dřevěný popel nebo drcené vaječné skořápky. Bude vám stačit množství jedné polévkové lžíce na rostlinu.
A měli byste vědět také to, že hnojení kvasnicemi funguje stejně dobře jak při pěstování okurek ve sklenících, tak i venku. Ve skleníku jsou ovšem kvůli zvýšeným teplotám všechny probíhající procesy při přípravě hnojiva mnohem rychlejší a není do něj tedy třeba přidávat žádný cukr (byť zakázáno to rozhodně není). U okurek zvyšuje hnojení kvasnicemi počet květů a brání vzniku dutin v plodech, u cuket pak navíc potlačuje i vznik hořkých složek.
Jaký máte názor na použití hnojiva z droždí?